Visoka delegacija Caritasa Italije dolazi u posjetu Caritasu u BiH


Caritas Italije, kao veliki prijatelj ljudi i Caritasa u BiH želi se uvjeriti u sve aktivnosti koje do današnjeg dana provode!

U višednevnoj posjeti Caritasu u Bosni i Hercegovini, od nedjelje 16. do srijede u podne 18. svibnja 2022. uključivo, dolazi visoka delegacije nacionalnog Caritas Italije, novoimenovani ravnatelj don Marco Pagniello i njegova suradnica gđa Laura Stopponi. Preko Regionalnog predstavništva Caritasa Italije, sa sjedištem u Sarajevu u zgradi Caritasa BiH i kojega cijelo vrijeme vodi gosp. Daniele Bombardi, novoimenovani ravnatelj želi se uvjeriti u sve aktivnosti i projekte koje sve do današnjeg dana provodi Caritas Italije u svim nad/biskupijama i na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine. Cjelokupni program boravka pripremio je gosp. Daniele Bombardi u dogovoru s predstavnicima ustanova posebno Caritasima i pojedincima koji surađuju s Caritasom Italije.

Najviše prostora posvećeno je nacionalnom Caritasu BiH. Već u nedjelju popodne bit će karitativno druženje s djelatnicima Caritasa BiH u Caritasovo kući na Obojku kod Fojnice. U večernjim satima predviđena je posjeta Apostolskoj nuncijaturi uz euharistijsko slavlje.

Sutradan u ponedjeljak u Središnjici Caritasa BiH bit će upriličen zajednički sastanak uz razgovor o cjelokupnoj strategiji i zajedničkom djelovanju uz potpisivanje važnog dokumenta Memoranduma o razumijevanju i suradnji između Caritasa Bosne i Hercegovine i Caritasa Italije. Nakon toga predviđen je obilazak i blagoslov novog prostora za novi zajednički projekt. Isto tako predviđen je susret sa šeficom IOM u BiH gđom Laurom Lungarotti, a nakon toga obilazak Veleposlanstva Italije u BiH i susret s veleposlanikom gosp. Marcom Di Ruzza. U popodnevnim satima, delegacija predvođena voditeljicom projekta za migrante Caritasa BiH gđicom Dijanom Muzička, delegacija će obići migrantski kamp Ušivak kod Sarajeva s Caritasovim projektima: Social Corner i praonicu rublja. Nakon toga slijedi obilazak Sarajeva uz posjetu Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Vrhbosanske nadbiskupije.

U utorak je predviđena posjeta vrhbosanskom nadbiskupu i predsjedniku BK BiH i predsjedniku Caritasa BiH mons. Tomi Vukšiću. Predviđene su posjete i susretu: Udruga Muzeja ratnog djetinjstva  i susret s ravnateljicom gđom Aminom Krvavac, Udruženja ProReha, Zadruge Greens iz Vogošće i zaštićene kuće Sumero u pratnji djelatnika Caritasa BiH gosp. Zlatka Malića i Miroslava Valente vezano za projekte Societies i ELBa.

U podnevnim satima predviđen je odlazak u Banja Luku i posjeta Caritasa biskupije Banja Luka i obilazak projekata koje podržava Caritas Italije: ravnateljstvo Caritasa, projekt za migrante i razgovor s gosp. Nikicom Prskalo i koordinatoricom projekta za župne Caritase gđom Ivom Samardžić, Socijalno-edukacijski centar, Dom za stare osobe i Dječji vrtić. U večernjim satima predviđen je susret s banjalučkim biskupom mons. Franjom Komaricom. Sutradan je predviđen obilazak samostana Trapista „Marija Zvijezda“, zatim obilazak Zemljoradničke zadruge „Livač“ i sirane u pratnji voditelja gosp. Draženka Budimira.

Posjetu Caritasu u BiH visoka delegacija Caritasa Italije završava u srijedu u podne. (caritas.ba)


long