Drugi YourJob Boot Camp trening za mlade s poslovnim idejama

U organizaciji regionalnog Caritasovog projekta YourJob organiziran je drugi boot-camp trening u Mostaru od 24. do 26. ožujka 2021. godine za dvadesetak mladih osoba iz Mostara i Čapljine koji su se odlučili pokrenuti svoje poduzeće.

Dvadesetak mladih sa šireg područja Hercegovine sudjelovalo je na trodnevnom treningu kojeg je predvodio gdin. Vladimir Marić, predavač iz partnerske organizacije Fondacije Mozaik s dugogodišnjim iskustvom u razvoju poslovnih ideja mladih. Ovo je drugi u nizu boot-camp trening za mlade iz Hercegovine, organiziran u okviru projekta, a u suradnji s Yunus Balkan organizacijom iz Albanije, kao jednom od partnerskih organizacija u provedbi programa YourJob.

Sudionici boot-campa prethodno su se odazvali na javni poziv za sudjelovanje na „Natječaj za financiranje pokretanja privatnog biznisa ili socijalnog poduzeća“ objavljen u studenome 2020. godine. Tijekom prijave na natječaj, prezentirali su svoju poslovnu ideju, a mladi koji su imali najbolje ideje odabrani su za sudjelovanje na boot-camp treningu. Tijekom intenzivnog trodnevnog treninga bili u prigodi steći dodatna poslovna znanja i vještine te unaprijediti svoje poslovne (biznis) planove. Mladi su dobili mogućnost u narednom periodu dodatno unaprijediti svoje poslovne ideje te aplicirati za financijsku potporu u okviru projekta YourJob.

Tijekom treninga mladi su saznali što je poduzetništvo i društveno poduzetništvo, koje su vještine i sposobnosti poduzetnika, kako pokrenuti start-up poduzeće, greške koje ne treba napraviti tijekom planiranja i provedbe biznisa, kako napraviti analizu tržišta i konkurencije, kako definirati ključne aktere i resurse i napraviti plan aktivnosti. Koji su kanali prodaje, pripremiti plan prodaje i marketinga, pravni aspekti registracije i pokretanja biznisa, gdje pronaći podršku za svoju ideju. Putem video linka bili su u prigodi razgovarati s mladim poduzetnicima, te saznati koje prepreke ih očekuju u daljnjem razvoju i provedbi poslovnih planova. Praktičan rad bio je temeljen na konkretnim biznis idejama, a mladi su pripremili kratke prezentacije svojih poslovnih ideja za potencijalne investitore.

Predavač Vladimir Marić, iz Fondacije Mozaik je iskazao zadovoljstvo s mladima koji su bili posebno motivirani i aktivni tijekom treninga. „Na treningu je sudjelovala 21 mlada osoba s velikim entuzijazmom i posvećenošću. Ponašanje mladih je bilo izvanredno: uvijek su dolazili na vrijeme, bili pažljivi na predavanju, postavljali na stotine pitanja i aktivno sudjelovali u diskusiji. Njihove završne prezentacije su bile izvrsne! Bilo je izuzetno zadovoljstvo raditi s njima.“ – istaknuo je Vladimir.

Mladi sudionici iskazali su zadovoljstvo svojim sudjelovanjem na ovom treningu, organizacijom, stečenim znanjem kao i prilikom za upoznavanjem i stjecanjem novih poznanika, prijatelja i budućih partnera. Predstavljene su vrlo raznolike i kvalitetne poslovne ideje: ukrašavanja pejzaža, praonica rublja, proizvodnja eko jastuka i maslaca od lješnjaka, produženi boravak, kozmetički salon, grafički i video studij, suvenirnica, salon za tetovažu, fitnes centar, boks za žene i djevojčice, video studio, pvc stolarija, hosting agencija, kamenorezačka radnja. Dio sudionika je već u probnoj fazi, proizvodeći svoje proizvode ili nudeći usluge koje žele unaprijediti ili proširiti. Pokrenuta je i grupa za potporu čiji je cilj dijeljenje informacija o aplikaciji i samom procesu. Mladima je na raspolaganju i stručna potpora u pripremi aplikacije biznis ideje na natječaj za financiranje.

Neovisno povjerenstvo Caritasa će u svibnju odabrati najbolja poslovna rješenja te ih preporučiti za (su)financiranje u okviru projekta YourJob u Bosni i Hercegovini. Ovakav ciklus odabira poslovnih ideja za mlade koji prođu proces pripreme u boot-campu bit će organiziran još nekoliko puta u okviru trajanja YourJob projekta. Namijenjen je za mlade koje žele pokrenuti biznis, te je za ovu projektnu aktivnost predviđen fond od oko 200.000 KM za oko 25 projektnih/poslovnih ideja. Do sada su iz ovog fonda financirane 4 ideje koje su u provedbi.

Dvadesetak mladih iz regije Čapljine i Mostara sudjelujući na drugom boot-camp treningu u okviru projekta YourJob investirali su svoje vrijeme u napredovanje i stekli su spremnost su za kreiranje biznis plana. Oni će sa svojim idejama aplicirati za financijska potporu u okviru programa YourJob već u travnju 2021. godine. Istu prigodu će već u svibnju dobiti i njihovi vršnjaci iz regije Banja Luke koji su se prijavili za ovaj ciklus natječaja.

Regionalni trogodišnji projekt YourJob ima za cilj osnaživanje mladih, pružanjem prilika za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada. Provodi ga mreža Caritasa u 14 gradova/ općina u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Kosovu, Srbiji uz financijsku pomoć Austrijske Razvojne agencije, Renovabisa, Fondacije Medicor i Caritasa Austrije. U Bosni i Hercegovini projekt provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s Caritasom biskupije Banja Luka i Caritasom biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan. Više o programu na www.caritas.ba, Facebook i Instagram profilu YourJobBiH te na email yourjob.bih@caritas.ba. (caritas.ba)