Godišnji izvještaj o radu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije


Caritas Zagrebačke nadbiskupije objavio je godišnji izvještaj za rad u protekloj godini.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Caritas Zagrebačke nadbiskupije

I. USLUGE SOCIJALNE SKRBI I OSTALI OBLICI SKRBI

Tijekom 2020. godine, u okviru pružanja usluga socijalne skrbi, Caritas je osigurao smještaj za 323 korisnika; odnosno za 37 trudnica i majki s malom djecom, 88 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, 108 korisnika s tjelesnim i mentalnim oštećenjima, 32 beskućnika te 58 žena i djece, žrtava obiteljskoga nasilja. Na smještaju u Caritasovim kućama 31. prosinca 2019. godine bilo je 194 korisnika.

U Kući za mlade „Da život imaju“ tijekom 2020. godine na smještaju je bilo 36 korisnika, od toga 14 mladih iz sustava socijalne skrbi te 22 studenata slabijeg imovinskog stanja.

II. KARITATIVNI RAD I PROJEKTI

Socijalna služba

Rad socijalne službe tijekom 2020. godine uvelike je bio uvjetovan mjerama ograničenja zbog epidemije korona virusa te zbog potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb i okolicu te u prosincu Banovinu. Aktivnosti socijalnih službi bile su usmjerene prema najugroženijim skupinama u društvu.

Potkraj ožujka obustavljen je gradski prijevoz te je, od 30. ožujka do 13. svibnja, u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te s ustanovom Dobri dom organizirana svakodnevna podjela toplih obroka na Caritasovim lokacijama Dubrava i Gajnice. Tako je socijalno ugroženim pojedincima i osobama stradalim u potresu podijeljeno 20.058 toplih obroka. Istodobno, u suradnji s volonterima župnih caritasa i dobrovoljcima civilne zaštite grada Zagreba, organizirana je dostava paketa pomoći starijim i nemoćnim korisnicima projekta Socijalna košarica kao i korisnicima usluge Pomoći u kući te obiteljima stradalim u potresu.

Nove okolnosti nastale su nakon potresa u ožujku u kojem su brojne obitelji ostale bez doma i krova nad glavom. Bilo je potrebno obići mjesta u kojima je potres najviše oštetio obiteljske domove te pronaći najugroženije obitelji i pružiti im potrebnu pomoć. Tako su zaposlenici Caritasa u župama Gornja i Donja Stubica, Marija Bistrica, Čučerje i Markuševec te u centru Zagreba obavili 120 terenskih izvida. Uz to, obavljeno je još 80 redovitih terenskih posjeta/izvida obiteljima u potrebi.

Za obitelji stradale u potresu pokrenuta je akcija prikupljanja financijskih i materijalnih sredstava. Uz pomoć Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatskog Caritasa pružena je pomoć za 105 obitelji koje su predložili župnici i župni caritasi. U tijeku je organiziranje pomoći za još dio stradalih obitelji.

Caritas je za vrijeme krize pomagao i na daljinu. Naime, Caritasova socijalna služba je za vrijeme trajanja krize i mjera socijalnog distanciranja korisnicima bila dostupna putem telefona i elektronske pošte pružajući im podršku, savjete i informacije.

Tijekom godine 14.400 osoba primilo je savjetodavnu pomoć preko Socijalne službe, a 1.795 obitelji materijalnu pomoć. U lipnju 2020. godine Caritas je s Upravom za zatvorski sustav i probaciju pri Ministarstvu pravosuđa sklopio Ugovor za izvršavanje rada za opće dobro. Od rujna do prosinca 2020. godine 6 osoba je upućeno na izvršavanje rada za opće dobro.

Obiteljsko savjetovalište

Poseban izazov u radu savjetovališta predstavljalo je razdoblje ožujka i travnja 2020. godine, jer se radilo bez socijalnih kontakata te isključivo putem telefona i elektroničke pošte. Nove okolnosti zahtijevale su veću dostupnost i fleksibilnost djelatnica. Na početku korona krize povećao se broj telefonskih poziva vezan uz problematiku obiteljskog nasilja. Kasnije su se najčešće za pomoć obraćali roditelji i djeca zbog teškoća na relaciji roditelj-dijete, a velik broj poziva odnosio se i na traženje pomoći zbog strahova za egzistenciju te strahova od bolesti i gubitka voljenih osoba.

U savjetovalištu rade psihologica, duhovna asistentica i socijalna radnica, a u rad savjetovališta uključeni su i stručni volonteri.

Tijekom 2020. godine stručni rad s korisnicima bio je strukturiran na sljedeći način: individualni tretmani – 1.574, bračni ili partnerski tretmani – 68, obiteljski tretmani – 82, medijacija – 4, duhovni tretmani – 171, grupni tretmani – 85, psihotestiranja – 19.

U tretmane je tijekom 2020. godine bilo uključeno 400 korisnika. Zamjetno je povećanje broja individualnih, duhovnih, obiteljskih i grupnih tretmana koji uključuju preventivni rad s djecom i obiteljima te smanjenje broja partnerskih tretmana i medijacija.

Evaluacija rada savjetovališta – kroz anonimne upitnike namijenjene klijentima – pokazuje vrlo visoko zadovoljstvo korisnika. Prosječna procjena pristupačnosti savjetovatelja iznosi 5,0, prosječna procjena povjerljivosti 4,95, zalaganje savjetovatelja klijenti procjenjuju s prosječnom ocjenom 4,96, razumijevanje od strane savjetovatelja procjenjuju s 5,0 dok prosječna ocjena korisnosti savjetovanja iznosi 4,81.

Pomoć u kući

Karitativnu skrb za starije i nemoćne osobe, odnosno pomoć u kući Caritas provodi od 1994. godine, a podrazumijeva terenske obilaske koji se prema potrebama korisnika odvijaju svakodnevno ili tjedno.

 

Tijekom 2020. godine u usluzi Pomoć u kući bilo je zaposleno 5 osoba koje su odradile 1.871 izlazak na teren, te je bilo uključeno 8 volontera koji su odradili 114 izlazaka na teren. Projektom je obuhvaćeno 125 korisnika.

Od 2019. godine Caritas, u partnerstvu s gradom Zagrebom, pomoć u kući pruža i kroz projekt „SUZI“ financiran sredstvima Europske unije. U projektu je zaposleno 10 žena i voditeljica projekta, a u usluge je uključeno 50 korisnika.

Zbog okolnosti epidemije koronavirusa i potresâ pružanje usluge pomoći u kući moralo se prilagoditi epidemiološkim mjerama tj. ograničiti ulaske u domove korisnika. Stoga se nastojalo korisnicima bili dostupni tijekom cijelog dana, jer im je baš u tim trenutcima, najviše trebao razgovor, podrška i oslonac da znaju da nisu sami i zaboravljeni, što im je iznimno puno značilo.

Materijalna i financijska pomoć

Tijekom 2020. godine različite oblike materijalne ili financije pomoći primilo je 3.760 korisnika; podijeljeno je materijalne pomoći u vrijednosti od 6.283.465,00 kuna te novčane pomoći u iznosu od 1.198.711,00 kuna.
– Socijalna košarica – 8.198 paketa prehrambenih i higijenskih proizvoda u vrijednosti od 2.000.930 kn podijeljeno je za 1.291 obitelj;
– Podjela kruha i peciva – pomoć u kruhu i pekarskim proizvodima primile su 162 obitelji, a podijeljeno je 7.757 kg kruha i pekarskih proizvoda;
– Podjela odjeće i obuće  takav vid pomoći primila je 331 obitelj;
– Projekt Korak za život – hranom, higijenom, odjećom i opremom za novorođeno dijete (dječja kolica, hodalice, krevetići, auto sjedalice,… i druga oprema za djecu) pomogao je 60 obitelji;
– Posudba bolesničkih kreveta i ortopedskih pomagala – tim oblikom pomoći obuhvaćene su 234 obitelji koje kod kuće njeguju bolesnog člana. Tako je na korištenje ustupljeno 68 bolesničkih kreveta, 28 invalidskih kolica, 21 hodalica, 17 princeza, 5 pari štaka, pomoć u pelenama za 64 obitelji te pomoć u drugim ortopedskim pomagalima za 31 korisnika;
– Pomoć u namještaju – primilo je 16 obitelji, a za 10 obitelji pomoć je organizirana direktnim povezivanjem donatora i obitelji;
– Kroz akciju Dobro se dobrim vraća 21 zagrebački poduzetnik i obrtnik darovao je 608 obroka i 105 obrtničkih usluga za 67 obitelji.
– Akcija Dobro srce za topli dom provodila se u Turopoljskom arhiđakonatu. Za pomoć u drvima za ogrjev iz 17 župa prijavljene su 34 obitelji. Drva su osigurana i za 13 obitelji iz drugih župa koje su se za pomoć obratile Caritasovoj socijalnoj službi.
– Akcija Budi cool, udjeli slatkiš svoj provedena je u 12 osnovnih i srednjih škola u Zagrebu. Zbog pandemije uzrokovane koronavirusom uvedeni su različiti modeli održavanja nastave, između ostalog i online nastava, što je onemogućilo provođenje akcije u većem broju škola. Prikupljeni slatkiši podijelili su se obiteljima s djecom kroz Caritasovu socijalnu samoposlugu.

Zbog epidemioloških mjera uzrokovanih koronavirusom nisu organizirani redoviti predbožićni susreti s umirovljenicima i osobama s invaliditetom nego su im pripremljeni i podijeljeni božićni paketi s prehrambenim artiklima i higijenskim potrepštinama.

Služba župnih caritasa

Mreža župnih caritasa baza je Nadbiskupijskom caritasu za većinu karitativnih aktivnosti tijekom godine. Rad župnih caritasa pri nadbiskupijskom Caritasu prati i podržava Služba za župne caritase, koja također potiče razvoj volonterstva te promiče kršćansku solidarnost u župama kako bi Caritas pomažući došao do onih kojima je pomoć bila najpotrebnija. U 2020. godini posebne su aktivnosti bile vezane uz obilazak obitelji stradalih u potresu te u koordinaciji pomoći preko župnih caritasa za stradale.

Tijekom 2020. godine osnovana su 3 nova župna caritasa te je trenutno aktivno 165 župnih caritasa. Prema informacijama koje smo dobili, u rad župnih caritasa tijekom 2020. godine uključeno je oko 1.400 volontera. Veći dio voditelja župnih caritasa starije je životne dobi te pripada rizičnoj skupini što je dodatno otežavalo rad župnih caritasa u okolnostima epidemije korona virusa.

Služba projekata i volonterskih aktivnosti

Tijekom 2020. godine u aktivnosti nadbiskupijskog Caritasa bilo je uključeno 297 volontera, a korisnicima su darovana 7.332 volonterska sata što je značajan pad u odnosu na prethodnu godinu. Razlog tome bile su stroge epidemiološke mjere koje još uvijek ograničavaju kontakte korisnika i volontera kao i ulaske volontera u Caritasove domove. Osim toga, brojne aktivnosti, susreti i druženja te kućni posjeti korisnicima starije životne dobi također su ograničeni zbog zaštite njihova zdravlja. Od ukupnog broja volontera, 212 je državljana Republike Hrvatske, a 2 volontera došla su iz drugih zemalja.

Tijekom 2020. godine za devet projekata Caritasa na javnim natječajima odobren je ukupan iznos od 995.000,00 kn.

Pomoć stradalima u potresu na području Zagrebačke nadbiskupije

Godinu dana nakon snažnog potresa magnitude 5.5 stupnjeva, koji je 22. ožujka 2020. godine pogodio Zagreb i okolicu, stradale obitelji još uvijek čekaju pomoć institucija u obnovi svojih domova. Osim u gradu Zagrebu, najveća oštećenja na objektima zabilježena su u Čučerju, Markuševcu, Donjoj i Gornjoj Stubici, Mariji Bistrici i na Lazu. Stradali su i objekti u Granešinskim Novakima, Granešini, Gornjoj Dubravi, Kašini i Remetama, a prema informacija koje smo dobili od župnika i voditelja župnih caritasa, na tim područjima nije bilo nužnih iseljavanja i životne ugroze. Oni čiji su domovi manje oštećeni te koji su znali i imali mogućnost, barem djelomično su ih obnovili kako bi mogli nastaviti živjeti u teško stečenoj imovini.

Dok su institucije zbrajale štetu i promišljale modele i planove obnove, Caritas je bez odgode stupio na teren kako bi pomogao barem dijelu stradalih. Žurno je organizirana pomoć najugroženijim župama u hrani i higijenskim potrepštinama. Tijekom 2020. godine, uz pomoć župnika i u suradnji sa župnim Caritasima, Caritas Zagrebačke nadbiskupije obilazio je stradale obitelji te pomagao u obnovi kuća i stanova onima za koje su župnici prioritetno dali svoje preporuke. Obiteljima su dodijeljeni vaučeri za nabavu građevinskog materijala, sanitarija i bijele tehnike. Tako je zahvaljujući pomoći Zagrebačke nadbiskupije i prikupljenim sredstvima humanitarnom akcijom podijeljena pomoć za 105 obitelji stradalih u potresu, u iznosu od 1.292.830,00 kuna.

Pomoć stradalim obiteljima i dalje traje, a odvija se prema mogućnostima i osiguranim sredstvima.

Podrška i pomoć Caritasu Sisačke biskupije

Kraj 2020. godine ostat će nam u sjećanju po razornom potresu magnitude 6.2 stupnja, koji je 29. prosinca 2020. pogodio područje Banovine, a snažno se osjetio i u Zagrebu. Sisačka biskupija pretrpjela je oštećenja na većini crkava i sakralnih objekata, a tisuće obitelji našlo se u zimskim uvjetima bez krova nad glavom i sigurnosti svojih skromnih domova. Poučen iskustvom potresa iz ožujka, zagrebački je Caritas uz svesrdnu podršku zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, pokrenuo prikupljanje pomoći za stradale te sisačkom Caritasu na raspolaganje stavio svoje materijalne i ljudske resurse. U suradnji s vjernicima zagrebačkih župa te s Uredom za mlade Zagrebačke nadbiskupije prikupljeno je osamnaest tona pomoći u hrani, higijeni, alatu, grijalicama, odjeći, posteljini,… Pomoć se uz župe prikupljala i u Uredu za mlade te na Caritasovim lokacijama u Rakitju i Dubravi, kao i u Župi sv. Blaža, a vrijedni volonteri su je sortirali kako bi lakše i brže došlo do onih koji su u potrebi.

Sva pomoć proslijeđena je u distributivni centar Caritasa Sisačke biskupije odakle se dalje uz pomoć volontera dijelila stradalima.

Zbog nedostatka skladišnog prostora u Sisačkom caritasu, dio pomoći koja je prvih tjedana za stradale pristizala iz inozemstva i iz Južne Hrvatske također je bio privremeno smješten u prostore Zagrebačkog caritasa te je Caritasu u Sisku tako proslijeđeno preko dvadeset tona hrane, higijenskih potrepština, odjeće i posteljine.

Tijekom siječnja 2021. osam zaposlenika i volontera Zagrebačkog caritasa pomagalo je u organizaciji rada Sisačkog caritasa te u obilasku i podjeli pomoći stradalom stanovništvu kako bi u zajedničkom djelovanju što brže došli do stradalih te im pomogli.

Imajući u vidu da je stradalima osim materijalne, potrebna i stručna pomoć, Caritas Zagrebačke nadbiskupije stavio je na raspolaganje i stručno osoblje Obiteljskog savjetovališta za pružanje psihološke podrške i pomoći svima koji je zatraže.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije prijavio je i humanitarnu akciju te otvorio poseban račun za pomoć stradalima od potresa na Baniji. Akcija je trajala do 29. 3. 2021. godine, a na računu je prikupljeno 582.000,00 kuna. Idućih dana sav prikupljeni iznos proslijedit će se Caritasu Sisačke biskupije.

s. Jelena Lončar, ravnateljica

(ika/caritas.ba)


long