Predstavnici Caritasa Dubrovačke biskupije sudjelovali na susretu u Baru


Susret predstavnika triju nad/biskupijskih Caritasa održan je u utorak, 21. lipnja u Baru u Crnoj Gori.

Susret predstavnika triju nad/biskupijskih Caritasa održan je u utorak, 21. lipnja u Baru u Crnoj Gori, a na njemu su kao domaćini sudjelovali djelatnici Caritasa Barske nadbiskupije te kao gosti djelatnici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i Caritasa Dubrovačke biskupije. Povod susretu je bilo međusobno bolje upoznavanje kroz razumijevanje posebnosti u kojima sva tri Caritasa djeluju.

Ravnateljica Caritasa Dubrovačke biskupije Sanja Šanje i zamjenica ravnateljice Marija Đurović upoznale su djelatnike i volontere navedenih Caritasa s djelovanjem Caritasa Dubrovačke biskupije, a ponajprije s iskustvom sudjelovanja u pisanju i provedbi projekata prijavljenih i sufinanciranih iz fondova Europske unije.

O djelovanju Caritasa Zagrebačke nadbiskupije te iskustvu sudjelovanja u projektima financiranim od strane Europske unije, na susretu je govorila zamjenica ravnateljice Elza Parlov.

Predstavljajući svoje djelovanje svaki je Caritas predočio okolnosti u kojima djeluje te istaknuo najznačajnije projekte, programe i aktivnosti.

Domaćin susreta Marko Đelović, ravnatelj Caritasa Crne Gore i koordinator projekata Caritasa Barske nadbiskupije, istaknuo je kako se za početak njihovog djelovanja uzimaju aktivnosti koje su imali poslije velikog potresa 1979. godine. Aktivnosti su nastavljene devedesetih godina prvim organiziranim volonterskim akcijama 1993. godine usmjerenim prema izbjeglicama iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine kao i aktivnostima i programima usmjerenim izbjeglicama s Kosova 1998. godine, kada je prvi put zaposlena jedna osoba. Godine 2000. započinje njihova aktivnost putem usluge pomoći u zajednici, kada postaju i licencirani pružatelj mnogih važnih usluga u zajednici.

Desetljećima rade s osobama s invaliditetom, starijim osobama te osobama s teškoćama mentalnog zdravlja. Posebno su istaknuli Ljetne kampove za mlade čiji sudionici sudjeluju u poslovima i aktivnostima Caritasa Barske nadbiskupije. S ponosom su istaknuli program socijalnog poduzetništva usmjerenog prema osobama s invaliditetom koje osposobljavaju za rad u socijalnim poduzećima poput praonica, kopirnica te tiskara. (caritas.ba/db.hr)


long