Sisačka biskupija: Volonteri su produžena ruka Caritasa


Cijela vojska volontera Caritasa Sisačke biskupije od dana razornog potresa 29. prosinca neumorno radi ignorirajući strah i štetu koju su i sami doživjeli te sve prisutniji umor.

Volonteri Caritasa Sisačke biskupije

Volonteri Caritasa Sisačke biskupije

Počevši od ranih jutarnjih sati pa sve do kasnih večernjih, volonteri u prostoru nekadašnjeg „Uradi sam“ neumorno rade na zaprimanju i sortiranju zaprimljene robe kako bi u što ranijem roku pristigla do potrebitih. Važno je napomenuti kako je riječ o uistinu velikim količinama koje dolaze u šleperima i kamionima, a volonteri sve zapremljeno slažu u rekordnom vremenu. Toliko posvećeni zadacima volonteri nerijetko zaborave i objedovati te sve svoje vrijeme daju na raspolaganje društvenoj zajednici.

Najvažniji i primarni cilj postaje pružiti pomoć sumještanima. Pritom nije nikakav problem dnevno napraviti i nekoliko stotina kilometara kako bi pomoć stigla u najzabačenije dijelove županije, do svakog djeda i bakice, obitelji… Radeći na svojim zadacima, volonteri i sami zaprimaju brojne telefonske pozive o potrebnoj pomoći te na to upućuju časne sestre koje osiguravaju da pomoć stigne na vrijeme. Neprestano se pakiraju prehrambeni i higijenski paketi koji se dijele ljudima koji pristižu u prostor.

Caritas i njegovi volonteri brinu i o građanima koji su trenutačno smješteni u školskim dvoranama te im osiguravaju sve prehrambene i higijenske potrepštine koje sami ističu kao nužne u datom trenutku.

Osim što se osiguravaju prehrambene i higijenske potrepštine, zahvaljujući volonterima s terena, Caritas dobiva vrijedne informacije i o ostalim potrebnim stvarima te ih sukladno tome pokušava pribaviti i dostaviti u najkraćem mogućem roku.

A tko su volonteri? Riječ je o mladima, braniteljima, navijačima, časnim sestrama, svećenicima i svim ostalim vjernicima i ljudima velikog srca koji su bili spremni pomoći. U najvećoj mjeri ti volonteri su mahom mladi – srednjoškolci i studenti. Njih se ne vidi na tv ekranima, naslovnicima novina i portala, a oni su neumorna pokretačka snaga koja neprekinuto stoji na raspolaganju i s osmijehom na licu odrađuju sve potrebne zadatke.

„Može se reći kako je u trenutačnom prostoru Caritasa naše biskupije Bog na djelu, On nam daje duhovnu i fizičku snagu u borbi za svaki kutak pogođen potresom. Mi smo oni koji ne želimo vjerovati da je potres kazna Božja, već poticaj na razmišljanje o našoj vezi s Njim i životnom smislu. Potres nas je naučio da nas velikima i bogatima ne čini ono što posjedujemo, već samo ono što nosimo duboko u sebi te način na koji se odnosima prema drugima. Ljubiti jedne druge kao same sebe – najvažnija je pouka s kojom naši volonteri započinju svaki dan jer pomagati drugima je jedino ono što nas trenutačno čini sretnima. Naši gradovi će se opet izgraditi, naši sumještani opet smiješiti, a mi ćemo kao prekrasnu uspomenu iz ove tragedije ponijeti naše zajedništvo i zadovoljstvo svom pruženom pomoći“, poručili su iz Caritasa Sisačke biskupije. (ika/caritas.ba)

 


long