Studijska posjeta Italiji - kultura socijalne ekonomije

Caritas Bosne i Hercegovine, od 4. do 9. lipnja 2022. godine, bio je u studijskoj posjeti regiji Pordenone, u Italija u okviru projekta Wel.Come.

Sudionici studijske posjete bili su predstavnici nevladinih organizacija Narko NE, Udruženje amputiraca Istočno Sarajevo, ProReha-Greens, te studentica Univerziteta u Sarajevu. Poslovne ideje i prateći planovi spomenutih organizacija odabrani su kao najbolji nakon Boot Campa. Sada je u tijeku druga faza projekta Wel.Come gdje predstavnici nevladinih organizacija odrađuju praksu u lokalnim tvrtkama koje rade u istom ili sličnom polju djelovanja. Početkom srpnja bit će odabrana tri najbolja plana koji će dobiti sredstava za pokretanje planiranog biznisa. Tijekom studijske posjete sudionici projekta su posjetili i imali prigodu upoznati se s dobrim praksama socijalne ekonomije u Italiji i iskustvima talijanskog partnera Leonardo Consorzio di Cooperative Sociali.

Tijekom boravka u Italiji sudionici projekta posjetili su suradnike iz organizacije Il Piccolo Principe. Razgovarali su s predstavnicima socijalnih poduzetništva i imali prigodu učiti kroz njihovu pozitivnu praksu uzgoja voća i povrća, načina proizvodnje i pravnim regulacijama koje agriturizmi u Italiji moraju poštivati. Cooperativa Insieme ugostila je sudionike na farmi, a pokazali su svoj agriturizam i pojasnili na koji su način suradnjom uspjeli unaprijediti turističku ponudu. Više o organskoj proizvodnji povrća i proizvoda od povrća sudionici su saznali posjetom poduzetništvu Casato Bertoia. Sudionici projekta su imali izvanrednu prigodu posjetiti i istraživački centar Vivai Cooperativi di Rauscedo (VCR). VCR je najveći i najcjenjeniji rasadnik vinove loze na svijetu sa sjedištem u Furlaniji.

Grupa je također posjetila socijalnu farmu La Volpe sotto i Gelsi e Torrate kooperative Il Piccolo Principe koja se bavi osmišljavanjem i realizacijom rehabilitacijskih i radnih aktivnosti kroz poljoprivrednu djelatnost. Kooperativa također radi i s mladima u okviru centra za mlade kao i C.S.O. polustambenog centra za osobe s invaliditetom u kojem se provode kreativno-zanatske aktivnosti keramike, slikanja na tkanini, drvetu i kartonu. Sudionici projekta bili su uključeni u razne umjetničke radionice, ne samo kao promatrači, već kao aktivni sudionici različitih procesa.

“Studijske posjete su odličan način da se praktično upoznamo s dobrim praksama u svijetu i to znanje pokušamo iskoristiti u našem radu. Posjeta socijalnim poduzećima u Italiji mi je dala neke ideje koje ću primijeniti u svojim projektima, a dodatni benefit je mreža koju smo stvorili, kako nas učesnika iz Bosne i Hercegovine tako i sa domaćinima iz Italije”, izjavila je Azra Halilović, Udruženje „Narko NE“.

Tijekom boravka u regiji Valvasone Arzene, sudionici su imali prigodu upoznati se i saznati nešto više o regiji od njenog načelnika gosp. Markus Maurmaira. Sudionici projekta posjetili su i prostorije partnerske organizacije Leonardo Consorzio di Cooperative Sociali, te njihove krovne organizacije Confcooperative, gdje su imali prigodu razgovarati s predsjednikom kooperative Mauriziom Gardinijem. Također, predsjednik Privredne komore regije Pordenone Udine, Silvano Pascolo je upriličio prijem za sudionike projekta Wel.Come u prostorijama Komore, te ih informirao o svim mogućnostima suradnje.

„Sretna sam što sam imala priliku da vidim mnogo dobrih praksi i socijalnih poduzeća koji su jako uspješni i održivi, te sam naučila mnogo toga. Nadam se da ću neke od ideja implementirati u našem poduzeću kroz projekat 'Proizvodnja organskog dehidriranog voća i povrća Greens' za koji smo dobili sredstva i da ćemo se u budućnosti barem malo približiti uspješnim praksama i pričama naših prijatelja iz Italije. Zahvalna sam kako Caritasu BH i Youth for Peace na ukazanoj prilici, novim stečenim poznanstvima i mreži kojoj ćemo tek razviti,  tako i domaćinu partnerskoj organizaciji Leonardo Consorzio di Cooperative Sociali koja nam je dala mnoštvo ideja na kojima ćemo nadam se graditi u budućnosti bolje i pravednije društvo gdje ćemo uključiti osobe s invaliditetom i sve marginalizirane skupine u sve tokove društva“, rekla je Izabela Alikadić, Udruženje „ProReha“.

Projekt Wel.Come promiče kulturu socijalne ekonomije u Bosni i Hercegovini, kao bitnog elementa društva i njene uloge u lokalnom razvoju i unapređivanju položaja osoba u društvu, posebno ranjivih kategorija, a provodi se uz financijsku potporu provincije Friuli-Venezia-Giulia. U Bosni i Hercegovini projekt provode Caritas Bosne i Hercegovine, Youth for Peace i Univerzitet u Sarajevu - Ured za pomoć studentima (UPS!). (caritas.ba)