Visoka delegacija vlade i veleposlanstva Republike Mađarske u BiH posjetila Caritas u BiH


Dužnosnici vlade i veleposlanstva Republike Mađarske pokazali veliko zanimanje za migrantsku krizu i aktivnosti Caritasa u BiH!

Visoka delegacija vlade i veleposlanstva Republike Mađarske u BiH posjetila Caritas u BiH

Visoka delegacija vlade i veleposlanstva Republike Mađarske u BiH posjetila Caritas u BiH

U srijedu, 26. svibnja 2021. god., visoki dužnosnici vlade Republike Mađarske i veleposlanstva u BiH, predvođeni državnim tajnikom gosp. Tristanom Azbejem u pratnji ravnatelja Agencije Hungary Helps gosp. Péterom Kovács-Pifkaom i drugim suradnicima, koji su u višednevnoj posjeti državnim i crkvenih ustanovama u Bosni i Hercegovini, zatim s veleposlanikom Republike Mađarske u BiH gosp. Krisztiánom Pósaom posjetili su Regiju Bihać. Zbog aktualnosti migrantske krize u BiH, posebno u Regiji Bihaća, upriličen je susret s gradskim i kantonalnim dužnosnicima. Želja im je bila predstaviti potporu vlade Mađarske, a koja će se u narednom vremenu ostvariti uz pomoć Agencije Hungary Helps.

Tijekom boravka u Regiji Bihać željeli su obići neke od migrantskih kampova uz susret s predstavnicima Caritasa Bosne i Hercegovine i Caritasa biskupije Banja Luka. Želja im je bila doživjeti cjelokupnu situaciju, ali i karitativne aktivnosti Caritasa u BiH, posebno na prostoru Regije Bihać. Upriličen je obilazak migrantskog kampa Borići u Bihaću i susret s predstavnicima Caritasa BiH: ravnatelj mons. Tomo Knežević, voditeljica projekta za migrante gđica Dijana Muzička i gosp. Miroslav Valenta, zatim Caritasa biskupije Banja Luka: ravnatelj mons. Miljenko Aničić, koordinator projekta za migrante gosp. Nikica Prskalo i voditeljica novootvorenog ureda u Bihaću gđice Ene Klepić.

Gosti iz Mađarske imali su priliku dobiti cjelovitu sliku migrantske krize kako na ulicama Bihaća tako i u ovom dijelu Bosne i Hercegovine uz prisutnost brojnih poteškoća, zatim vidjeti karitativne i druge aktivnosti međunarodnih i državnih ustanova, domaćih i stranih karitativnih organizacija koje su identične s drugim migrantskim lokacijama u Bosni i Hercegovini.

Goste iz Mađarske na ulazu u migrantski kamp Borići pozdravio je zamjenik ravnatelja Službe za poslove sa strancima BiH gosp. Mirsad Buza i menadžerica migrantskog kampa Borići gđa Amira Hadžimehmedović. Predstavili su cjelokupnu situaciju vezano za migrante kako u Bosni i Hercegovini tako i u Regiji Bihaća, posebno u kampu Borići u kojem je smješten lijepi broj migrantskih obitelji s djecom. Zahvalili su pristiglim gostima iz Mađarske za zanimanje i dolazak, a što je konkretni znak ljudskog suosjećanja i blizine.

Posebno zanimanje delegacija vlade Republike Mađarske pokazala je za aktivnosti Caritasa kao službene karitativne ustanove Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovinu, posebno u Regiji Bihać. Državni tajnik gosp. Tristan Azbej kazao je kako je za njih Caritas glavni partner kako u Mađarskoj tako i u inozemstvu u provedbi svih karitativnih aktivnosti. U migrantskom kampu Borići kod Bihaća, od prije nekoliko tjedana, uz brojne aktivnosti, djeluje i iz Bire premješteni vešeraj za migrante Caritasa biskupije Banja Luka, a isti postoje još u Tuzli i Ušivku kod Sarajevo, koje vodi Caritas Vrhbosanske nadbiskupije. Predstavljene su im sve karitativne aktivnost koje, uz koordinirajuću ulogu Caritasa Bosne i Hercegovine, provode nad/biskupijski Caritasi u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci, ali i brojne poteškoće pri namicanju sredstva za provedbu svih karitativnih aktivnosti. Tijekom posjete praonici gostima su predani prigodni darovi vezani za povijest Bosne i Hercegovine vezani za 25. obljetnicu Caritasa BiH.

Ovo prilikom upriličena je kratka posjeta novootvorenom uredu Caritasa biskupije Banja Luka u prostorima župe Bihać, koji vodi gđica Ena Klepić, uz kratki susret dvojice ravnatelja i djelatnika zaduženih za migrante.

Svoj boravak mađarska delegacija, vezano za projekte koje provode, nastavila je prema Središnjoj Bosni, Sarajevu i Mostaru tijekom koje će posjetiti društvene i crkvene predstavnike. (caritas.ba)


long