Djelovanje u migrantskoj situaciji Caritasa u Bosni i Hercegovini


Caritas Bosne i Hercegovine u skladu s mandatom danim od strane Upravnog vijeća radi na koordinaciji i pomaganju izbjeglicama u Bosni i Hercegovini.

Migrantska situacija u Bosni i Hercegovini od početka 2018. godine ne jenjava. Trenutačno je registrirano više od 12.000 ulazaka izbjeglica iz Sirije, Maroka, Alžira, Afganistana, Irana, Pakistana i drugih zemalja u migrantskom riziku. Sve UN agencije, Državne institucije i nevladin sektor u Bosni i Hercegovini čini kako bi njihov boravak učinio dostojanstvenim. Ipak, situacija je vrlo teška jer su smještajni kapaciteti mnogo manji od potreba.

Caritas Bosne i Hercegovine u skladu s mandatom danim od strane Upravnog vijeća radi na koordinaciji i pomaganju izbjeglicama u Bosni i Hercegovini. Svoje djelovanje Caritas BiH provodi sam ili uz pomoć Nadbiskupijskih Caritasa. Djelovanje se sastoji iz podjele svježeg voća, povrća, konzervi hrane, svježeg mesa, dječije hrane, higijene za odrasle i djecu, odjeće, obuće, kolica za djecu, pelena, ali i materijala za psihosocijalnu podršku.

Nakon planiranja i procjene na terenu Caritasi su suglasni raditi na pomaganju izbjeglicama na više lokacija u Bosni i Hercegovini, Kantonu Sarajevo, Hercegovačko Neretvanskoj županiji Unsko Sanskom Kantonu. Planirana pomoć obuhvaća usluge pranja i sušenja rublja za izbeglice Unsko Sanskog Kantona, podjele higijenskih potrepština za djecu i odrasle i opskrbu hranom za djecu ispod dvije godine starosti. Zima neminovno dolazi, pa je Caritas planirao i raditi na podjeli zimske odječe i obuće prije svega za najranjivije kategorije ljudi, a ukoliko bude dostatnih sredstava opskrbiti i druge kategorije. U planovima se izrodila i ideja o kreiranju pozitivnih priča o ljudima koji svoje utočište traže u Bosni i Hercegovini, osiguranju interneta i drugog.

Detalji bankovnog računa za uplate iz inozemstva:

Naziv banke: UniCredit Banka d.d.

Adresa: Kardinala Stepinca bb

Nositelj računa: Caritas Bosnia and Herzegovina

IBAN: BA39 338 690 481 206 3318

Swift: UNCRBA 22

Broj računa u UniCredit banci za uplate iz Bosne i Hercegovine: 338 690 221 206 2902

Humanitarni broj: 090 292 064

(svojim pozivom donirate 3,00 KM, broj vrijedo za korisnike usluga BH Telecoma).


long