NJEGUJ MENTALNO ZDRAVLJE, A NE PREDRASUDE! MOŽE SE DOGODITI SVAKOME!


Prigodom 10. listopada, Svjetskog dana mentalnog zdravlja, Caritas Bosne i Hercegovine zajedno s partnerima i korisnicima regionalnog projekta SOCIETIES 2 kojeg financira Europska unija, realizira kampanju pod sloganom MOŽE SE DOGODITI SVAKOME.

Ova kampanja ima dvostruki cilj:

1. podići svijest o značaju prevencije i zaštite mentalnog zdravlja i,

2. podići svijest o položaju osoba s poteškoćama mentalnog zdravalja.

Ključni problemi koje imamo u današnjem društvu, kada se govori o mentalnom zdravlju su, STIGA I PREDRASUDE!

Procjenjuje se da preko 500 milijuna ljudi u svijetu živi s nekom poteškoćom koja se povezuje s mentalnim zdravljem. Čak dvije trećine njih nikada ne zatraži pomoć zbog srama ili straha od surove reakcije okoline. Sram nije opravdan, ali strah nažalost jeste. Osobe s mentalnim smetnjama često su stigmatizirane, diskriminirane, zanemarene i odbačene od društva, pa čak i iz kruga najbližih. Za njih se podrugljivo kaže da su „skrenule, pukle, potonule…” Okruženje je također sklono negirati postojanje njihovih poteškoća, ne vjeruju ovim osobama, smatraju da su lijene, razmažene i da izmišljaju poteškoće kako bi privukle pažnju.

Kampanjom želimo ukazati na to da su mentalne smetnje bolesti, poput bilo kojih drugih, kardiovaskularnih ili pulmoloških, i da se, uz odgovarajući tretman, mogu efikasno liječiti, naročito ako se sa liječenjem započne na vrijeme.

Za razliku od ljudi, mentalne poteškoće ne diskriminiraju, ne biraju ni spol, ni uzrast, ni zanimanje, ni razinu inteligencije ili obrazovanja.

NITKO NIJE IMUN!! MOŽE SE DOGODITI SVAKOME! (caritas.ba) 

 


long