Podržite praonicu rublja i aktivnosti Caritasa za pomoć migrantima u BiH


Praonica je otvorena za korisnike od početka prosinca 2018. godine i do sada su uspjeli oprati 8400 kilograma rublja za 2925 migranata.

Od početka 2018. godine preko 20.000 migranata je ušlo u Bosnu i Hercegovinu. Od ovog broja trenutačno boravi, prema procjenama UNHCR-a i IOM-a oko 5000 migranata, uglavnom smješteni u prihvatne centre u Salakovcu, Delijašu, Hadžićima, Doboju jug, Velikoj Kladuši – Miral, Cazinu u hotelu Sedra, Sarajevu, i Bihaću u studentskom domu i bivšoj tvornici BIRA. Caritas Mostar pomaže centru Salakovac kroz hranu, higijenu i medicinske potrepštine za djecu. Caritas vrhbosanske nadbiskupije radi u kampu Ušivak u Hadžićima podrškom s 500 kg hrane i higijenom, Caritas BiH svaki mjesec pomaže Delijaš azilantski centar sa oko 300 kg svježih namirnica, i opskrbio je 321 osobu sa zimskom obućom, uglavnom djecu u Delijašu, Salakovcu, Cazinu i jednim manjim dijelom u BIRA centru. Tim iz Caritasa Banja Luke vrijedno radi u praonici rublja u BIRA kampu. Praonica je otvorena za korisnike od početka prosinca 2018. godine i do sada su uspjeli oprati 8400 kilograma rublja za 2925 migranata. BIRA je najmnogobrojniji kamp, sa 2000 migranata u Bosni i Hercegovini, kojeg vodi IOM (Međunarodna organizacija za migracije) zajedno sa UNHCR-om i drugim međunarodnim i domaćim organizacijama i agencijama. Uz pomoć donatora iz mreže Caritasa (Caritas Italije, Španjolske, Austrije, Belgije, Švicarske i CRS) uspjeli smo doprinijeti boljem životu migranata u centru Salakovac, Delijaš kroz opskrbu osnovnim potrepštinama hranom, higijenom, medicinskim uređajima, ali i uređajima koji će popraviti higijenske uvjete kao što su perilice rublja, bojlere, frižidere i električne šporete. Ova podrška je hvale vrijedna ali nije dostatna.

Prije dva dana, 4. veljače 2019., posjetili smo praonicu rublja Caritasa Banja Luke i razgovarali s timom. Prije svega su zahvalni na pruženoj mogućnosti zaposlenja jer osobe iznad 45 godina starosti, vrlo teško ili nikako mogu dobiti posao. Za dvije žene koje rade u praonici ovo je prilika koju su objeručke prihvatile i svojim radom to svakodnevno pokazuju. Onda je tu empatija prema ljudima koji žive u kampu, i jedva da imaju osnovne životne potrebe osigurane. One su otvorene za sve ljude tamo, ne samo za pranje rublja već i kao moralna podrška.

U praonicu rublja Caritasa Banja Luka često dolaze djeca, jedna djevojčica koja već dugi niz godina putuje s roditeljima i bratom Balkanskom rutom našim ženama prevodi ako je potrebno. Voli doći kod našeg osoblja koje uvijek ima vremena i u najvećoj gužvi s njima porazgovarati, nasmijati se i s njima plakati. Migranti koji dobiju oprano i osušeno rublje koje miriše na čisto, jednostavno nemaju riječi zahvale, jer u svakoj njegovoj ili njenoj gesti i pogledu je jasno koliko im znači ovakva vrsta pomoći i koliko su zahvalni. Svaki i najmanji doprinos je važan, kako bi naša praonica nastavila s radom, a naš cilj je nastaviti s ovom podrškom, molimo sve one koji žele dati podršku našem radu, da to učine preko računa za ovu namjenu. Svoj doprinos može uplatiti na račun:

Caritas Bosne i Hercegovine/ UniCredit banka

Broj računa za uplate u KM: 338 690 221 206 2902

Broj računa za uplate u EUR valuti

IBAN: BA39 338 690 481 206 3318

SWIFT CODE: UNCRBA 22

(caritas.ba)


long