90. obljetnica Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije


Caritas Vrhbosanske nadbiskupije prošao je kroz mnoge izazove i strepnje, neizvjesnosti i nade!

Caritas Vrhbosanske nadbiskupije obilježava 90. obljetnicu svoga postojanja. Tim povodom prigodnu poruku uputili su vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kardinal Puljić i ravnatelj Caritasa vlč. Mirko Šimić.

Podsjetili su kako je ovu karitativnu ustanovu Vrhbosanske nadbiskupije osnovao u studenome 1931. tadašnji nadbiskup metroplit dr. sc. mons. Ivan ev. Šarić. Ovim je započela institucionalna briga za siromašne na području Vrhbosanske nadbiskupije.

Isus Krist uzor

„Isus je bio čovjek za druge, mironosac i mirotvorac koji je donosio ljudima mir u bolesti te ih ozdravljao i davao im utjehu. On je prošao svijetom čineći dobro i svjedočio da odgovor na Božju ljubav znači prihvaćanje ljudi na božanski način (usp. Dj 10,8). Zauzimanje za potrebne i solidarnost s njima ispunjenje je Isusove zapovijedi ljubavi prema bližnjemu i temeljna je zadaća svakog kršćanina, a time i svake biskupije u Katoličkoj Crkvi. Krist je karitativac koji ‘vraća vid slijepima, hod hromima, sluh gluhima, čisti gubave, oživljuje mrtve, hrani gladne’ (usp. Lk 7,18-23). Uz naviještanje Božje riječi te slavljenja sakramenata ključno je služenje u ljubavi koje odražava samu narav Crkve“, naveli su u svojoj poruci kardinal Puljić i ravnatelj Šimić uz podsjećanje kako je Crkva od svojih početaka naglašavala zajedništvo u svemu pa tako i u stavljanju materijalnih dobara njoj na raspolaganje i daljnje dijeljenje.

Mnogi izazovi i nade

„Na svom, sada već dugom putu, ova karitativna ustanova Vrhbosanske nadbiskupije prošla je kroz mnoge izazove i strepnje, neizvjesnosti i nade, ali je uvijek uspijevala biti neovisna u svom djelovanju. Koliko god jedno društvo bilo pravedno Caritas će biti nužan jer njegovo djelovanje u ljubavi nije i ne može biti suvišno. Karitativni projekti poput: pučke kuhinje, kućne skrbi za stare i nemoćne, dječjeg vrtića, doma za studente, opismenjavanja Roma, rada s djecom s posebnim potrebama, pomoći siromašnim župljanima, zbrinjavanja izbjeglih te svakodnevne pomoći i brige za one koji dolaze na vrata Caritasa i mole pomoć, govore puno o spektru njegova djelovanje“, poručili su potpisnici poruke uz napomenu kako ova karitativna ustanova živi i djeluje zahvaljujući podupirateljima i dobročiniteljima kako u tuzemstvu tako i u inozemstvu.

„Proslavljajući 90 godina Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije proslavljamo ljubav koja je ostavila trajni pečat zahvaljujući biskupima, svećenicima, vjernicima laicima, ravnateljima, redovnicama, redovnicama te svima onima koji su ugradili svoj dio u karitativni mozaik. Trajna je obveza nastaviti širiti ovu ljubav i u godinama koje dolaze jer će siromaha uvijek biti slijedeći primjer Isusa koji je utjelovljena ljubav i sve poziva na djelovanje“, istaknuto je u poruci te su zaključno kardinal Puljić i vlč. Šimić zahvalili svima koji su nesebično pomagali Caritas kroz sve ove godine pri tome zazivajući Božji blagoslov na sve djelatnice, djelatnike, volontere, suradnike, podupiratelje, dobročinitelje kao i na sve korisnike Caritasovih usluga. (caritas-sarajevo.ba/caritas.ba)


long