Potpisani Sporazum i Ugovor Caritasa BiH i Ministarstva zdravstva KS


Potpisani Sporazum i Ugovor između Caritasa BiH i Ministarstva zdravstva KS o vraćanju zgrade vlasniku

vlada.ks.gov.ba

vlada.ks.gov.ba

Zgrada u ulici Josipa Vancaša broj 4 u Sarajevu vraćena je u posjed Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, a danas, 30. kolovoza 2022. god, potpisan je Sporazum o načinu izmirenja međusobnih potraživanja za radove na ovoj zgradi.

Plod je zajedničkih napora Ministarstva zdravstva i Ministarstva financija KS, na čijem su čelu ministri prof. dr. med. Haris Vranić i gosp. Davor Čičić. Sa strane Caritas tome su svojom zauzetošću  uradili bivši predsjednik Caritasa BiH Vinko kardinal Puljić, aktualni ravnatelj mons. Tomo Knežević i pravni zastupnik gosp. August Jančik.

Naime, Caritas Bosne i Hercegovine, koji je pravni nasljednik Caritas Biskupske konferencije BiH, i JU „Centar za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva“ Sarajevo, odnosno današnja JU „Zavod za zaštitu žena i materinstva KS“, zaključili su 1999. godine Ugovor o ustupanju zgrade u navedenoj ulici za potrebe ovog dobrotvornog društva. Ovaj Ugovor je podrazumijevao da Caritas može vlastitim sredstvima izvršiti rekonstrukciju i adaptaciju zgrade uništene ratnim događanjima.

Nakon utvrđivanja oštećenosti i nemogućnosti daljeg financiranja, te obustave radova od strane korisnika, objekt nikada nije stavljen u funkciju. Komisija Zavoda za izgradnju KS utvrdila je procjenu vrijednosti uloženih sredstava u iznosu od 447.437,00 KM.

U Budžetu Kantona Sarajevo za 2022. godinu osigurana su sredstva u iznosu od 450.000 KM, na razdjelu Ministarstva zdravstva, a Caritasu BiH će se na ime uloženih sredstava isplatiti 447.437 KM u skladu sa Sporazumom o načinu izmirenja međusobnih potraživanja za radove na zgradi u ulici Josipa Vancaša 4 u Sarajevu.

Sporazum su danas potpisali ministri zdravstva i financija KS s predstavnicima Caritasa BiH ravnateljem mons. Tomom Kneževićem odvjetnikom gosp. Augustom Jančikom i direktorom Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS prim. dr. med. Enisom Hasanovićem.

Monsinjor Knežević izjavio je kako je ovo značajan dan za Caritas BiH, te da mu je drago da je ova vlast prepoznala značaj rješenja ovog problema uz velikih doprinos brojnih dobrih i plemenitih ljudi od 1999. god. pad sve do današnjeg dana, a koje traje preko dvadeset godina.

Ministri Vranić i Čičić rekli su kako ništa ne bi bilo moguće bez dobre saradnje resornih ministarstava i menadžmenta Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva i Caritasa BiH.

„Skupština KS je prepoznala značaj Caritasa za BiH, a mi smo se potrudili da nađemo sredstva. Drago mi je što smo ovo uspjeli završiti i vratiti zgradu u posjed Ministarstva zdravstva“, rekao je ministar Vranić.

Današnjim potpisivanjem konačno je stavljena tačka na spor koji traje duže od 20 godina. (caritas.ba/vlada.ks.gov.ba)


long