EMPOWER


EMPOWER - Osnaživanje organizacija civilnog društva u socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom

EMPOWER

EMPOWER

Donator: Europska unija

Nositelj: Caritas Bosne i Hercegovine

Partneri: Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK Fenix, Udruga ProReha i Savezom slijepih Republike Srpske.

Osobe s invaliditetom predstavljaju jednu od najugroženijih skupina u Bosni i Hercegovini. Svakodnevica ove populacije ispunjena je preprekama i diskriminacijom u svakoj sferi društvenog života i obrazovanja, a njihovo sudjelovanje u društvenom životu zajednice je ograničeno. Suočavaju se i s oskudnim prilikama za zapošljavanje, što veoma često ima za posljedicu socijalno isključivanje i siromaštvo, te još veću izolaciju.

U Bosni i Hercegovini trenutačno djeluje veliki broj organizacija civilnog društva, koje imaju za cilj pružanje potpore osobama s invaliditetom i koje svojim naporima doprinose općem boljitku ove populacije. Europska unija je prepoznala značaj tih aktivnosti, te kroz projekt „EMPOWER - Osnaživanje organizacija civilnog društva u socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom“ aktivno nastavlja da radi na jačanju ovog segmenta civilnog društva. Cilj je ojačati kapacitete takvih organizacija, povećati njihovo znanja i stručnosti, te omogućiti njihovo aktivno sudjelovanje u javnim raspravama i dijalogu s vlastima, što bi u konačnici trebalo rezultirati i boljim javnim politikama socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom.

Projekt EMPOWER sprovodi Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno sa partnerima: Udrugom roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh iz Mostara, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK Fenix iz Tuzle, Udruga ProReha iz Sarajeva i Savezom slijepih Republike Srpske, što će biti i njihov svojevrsni nastavak aktivnosti na jačanju socijalne uključenosti ove ranjive kategorije stanovništva. Ukupna vrijednost projekta je oko 421 560 eura, od čega je Europska unija obezbijedila 378.000,00 eura bespovratnih sredstava. Projekt će trajati 36 mjeseci, do 31.01.2023. godine, a sprovodit će se na području Bihaća, Tuzle, Travnika, Mostara, Trebinja, Banja Luke i Sarajeva.


long