HIGIJENA SPAVANJA


Savjeti za zdrav san bez sedativa

Jednu trećinu svog života provedemo spavajući, a u ranom djetinjstvu našem tijelu treba san gotovo dvije trećine dnevnog vremena. Mlađe odrasle osobe spavaju u prosjeku oko 8 sati dnevno, a s godinama potreba za snom opada.

Individualne varijacije postoje u svemu, uključujući i potrebu za snom.

KREVET SE KORISTI ZA SPAVANJE: Ne treba gledati televiziju, jesti ili se svađati, voditi duge razgovore ili razgovore na povišenim tonovima, svađati se iz kreveta.

IZBJEGAVAJTE SPAVANJE TIJEKOM DANA: Svi koji teško zaspu trebali bi potpuno prestati spavati tijekom dana.

SPAVANJE ZAHTIJEVA TAMU I TIŠINU: Kao pomoć preporuča se korištenje čepića za uši, sjenila za prozore i odgovarajućeg grijanja/hlađenja (klimatizacija).

USTAJETE LI NOĆU, IZBJEGAVAJTE PALJENJE JAKIH SVJETLA: Koristite noćnu lampu, itd.

IZBJEGAVAJTE KOFEIN BAREM 4-6 SATI PRIJE SPAVANJA: Kofein (kava, jaki čajevi – indijski, zeleni, crni, coca-cola) i nikotin potiču budnost pa ih ne treba koristiti prije spavanja. Mnogi ljudi ne mogu spavati ako piju kavu ili jake čajeve popodne i navečer.

IZBJEGAVAJTE ALKOHOL PRIJE SPAVANJA: Alkohol opušta, ali samo u početku. Tijekom sna se razgrađuje i izlučuje iz organizma, što često uzrokuje buđenje, noćne more i znojenje.

AKO VAS TJELESKE AKTIVNOSTI BUDE, IZBJEGAVAJTE VJEŽBANJE PRIJE SPAVANJA

Tjelovježba – aerobik, traka za trčanje i druge vježbe koje se rade kod kuće neke ljude opuštaju, no ima i onih koje ove aktivnosti razbude. Trebali bi raditi vježbe ranije tijekom dana.

LAKU NOĆ! SLATKI SNOVI!

 


long