Akcija Tjedan solidarnosti 2023. s Crkvom i ljudima u BiH


Moto ovogodišnjeg Tjedna solidarnosti i zajedništva glasi: „Piti sa zdenca života“ (Iv 4)!“

I ovogodišnjom Akcijom „Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“ potiče se na solidarnost s Crkvom i ljudima u BiH cjelokupna javnost u Republici Hrvatskoj. Temeljem dogovora Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine od 2007. god. Hrvatski Caritas priprema i provodi svake godine cjelokupnu akciju tijekom Trećeg tjedna korizme. Na prostoru Bosne i Hercegovine Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s nad/biskupijskim Caritasima u BiH provodi aktivnosti kroz projekte Caritasa u BiH:  Caritas Vrhbosanske nadbiskupije, Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan i Caritas biskupije Banja Luka.

Ovogodišnji Tjedan solidarnosti i zajedništva, s motom „Piti sa zdenca života (Iv 4), traje od 12. do 19. ožujka 2023. godine. Središnje euharistijsko slavlje bit će na Treću nedjelju korizme, 12. ožujka 2023. s početkom u 10,00 sati, u Trebinjsko-Mrkanskoj biskupiji u župi Aladinići uz sudjelovanje predsjednika, nacionalnih i nad/biskupijskih ravnatelja i djelatnika Caritasa iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Euharistijsko slavlje uz sudjelovanje vjernika ove i drugih župnih zajednica medijski će pokriti Hrvatska radiotelevizija i Radiotelevizija Herceg Bosne uz sudjelovanje drugih radijskih postaja u obje zemlje.

Akcija Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini je godišnja akcija koja se provodi uz animacijsku, medijsku i financijsku potporu Hrvatskog Caritasa. Akcija obuhvaća aktivnosti koje mobiliziraju i potiču ljude u Republici Hrvatskoj na solidarnost s ljudima u potrebi u Bosni i Hercegovini. Vrijeme korizme, posebno trećeg korizmenog tjedna, vrijeme je kada se intenziviraju akcije prikupljanja materijalnih sredstava od vjernika i brojnih dobročinitelja kroz humanitarne telefone, donacije, kolektu ili druge vidove pomoći. Novac kreira fond za svaku projektnu godinu, na koji apliciraju projekti mreže Caritasa u Bosni i Hercegovini i strukturalni troškovi. Zajedništvo je posebno iskazano i sudjelovanjem na središnjem euharistijskom slavlju u jednoj od nad/biskupija i župnih zajednica u BiH na Treću nedjelju korizme, a to je ove godine župa Aladinići u Trebinjsko-Mrkanskoj biskupiji. (caritas.ba)


long