Austrija: Napori Caritasa u suzbijanju siromaštva


Na Svjetski dan siromaha, 19. studenog, u austrijskim župama održana je tradicionalna „Elisabethsammlung“ za Caritasovu tuzemnu pomoć, a u katoličkim biskupijama u zemlji održane su i brojne druge inicijative solidarnosti

Povodom Svjetskog dana siromaha nadbiskup Franz Lackner odao je počast trudu Milosrdne braće (njem. Barmherzige Brüder) u Salzburgu: Oni već 100 godina služe potrebitima u svojoj bolnici u Salzburgu i tako ispunjavaju poslanje od Boga koje mora biti uvijek u fokusu: briga za ljude na marginama, siromašne i potrebite. Istodobno bi nas njihova predanost trebala podsjetiti na središnjost “poštenih namjera i iskrenosti srca”, rekao je salcburški nadbiskup na bogoslužju u nedjelju 19. studenoga u bolničkoj crkvi Milosrdne braće u Salzburgu. Euharistijsko slavlje na Svjetski dan siromašnih prenosili su državna televizija ORF i ZDF.

Nadbiskup Lackner je u svojoj propovijedi pratio sadržajan život utemeljitelja reda Ivana od Boga (1495.-1550.), koji je nakon „nestabilnog života“ tijekom jedne propovijedi doživio iskustvo obraćenja, uslijed čega je otkrio svoj poziv da se posve posveti siromašnima i bolesnima.

Značajna 120. obljetnica Caritasa u Tirolu bila je u središtu liturgije koju je biskup Innsbrucka Hermann Glettler predvodio na VII. svjetski dan siromaha u župnoj crkvi u Völsu, a koju je prenosila ServusTV. U dijaloškoj propovijedi zajedno s ravnateljicom tirolskog Caritasa Elisabeth Rathgeb, biskup Glettler je priznao da je Caritasova predanost još uvijek važna i tražena – ne samo u pogledu stvarne borbe protiv siromaštva, već i u pogledu pružanja pomoći siromašnima. „Prije nego što upotrijebimo svoje talente, ključno je slušati i gledati.“ Suočeni s „glasnom bukom“ društva, potrebna je „stvarna pozornost“ kako bismo „prepoznali mnoga stara i nova lica siromaštva.“

Ravnateljica tirolskog Caritasa je u dijaloškoj propovijedi, između ostalog, iznijela osobna iskustva na godišnjim prikupljanjima Caritasovih kuća. Ovo pokazuje koliko su važni slušanje i „istinska briga“. To je u konačnici bila temeljna ideja Caritasa u Tirolu prije 120 godina. „Godine 1903. bila je to nevolja djece s ulice u Innsbrucku, koja su živjela kao beskućnici i često alkoholizirana u gradu. Zato su angažirani građani i građanke s crkvenim ustanovama odlučili da osnuju Caritas.

„Vidi potrebu i djeluj – to je i danas geslo Caritasa: Pokušavamo pomoći u trenutnim hitnim slučajevima u Tirolu i na mnogim kriznim mjestima diljem svijeta: u Rumunjskoj i Armeniji, u Maliju i Burkini Faso – zemljama partnerima Caritasa desetljećima.“ U isto vrijeme, biskup Glettler i ravnateljica Rathgeb iskoristili su priliku da zahvale mnogim stalnim i volonterskim zaposlenicama i zaposlenicima Caritasa na njihovoj predanosti. „I nakon 120 godina, mnogi Caritasovi talenti koje nam je Bog svima dao još uvijek su traženi“, zaključio je biskup Innsbrucka Hermann Glettler. (caritas.ba/kta/ika)


long