Bečki Caritas intenzivirao aktivnost usljed vala hladnoće


Caritas Bečke nadbiskupije pozvao je u nedjelju 22. siječnja na donacije kako bi se pomoglo potrebitima, posebice beskućnicima, koji su pogođeni valom hladnoće, objavio je Kathpress.

FOTO: VATICAN MEDIA // BEČKA KATEDRALA SV. STJEPANA

FOTO: VATICAN MEDIA // BEČKA KATEDRALA SV. STJEPANA

„Što su niže temperature, tim je važnija naša pomoć”, poručio je u priopćenju vršitelj dužnosti ravnatelja Caritasa Bečke nadbiskupije Klaus Schwertner, pozivajući na materijalne donacije, ističući da su napose potrebne vreće za spavanje, zimske jakne i obuća.

„Ništa nije teže od spavanja na ulici. Veća nevolja znači veću pomoć i veću potrebu za donacijama”, naglasio je Schwertner, pozivajući građane i da telefonskim pozivima na besplatni broj dojave o mogućnostima prenoćišta za beskućnike. Taj je broj tijekom ove zime dosad nazvan gotovo 5.800 puta.

Skladišta stvari namijenjenih potrebitima Bečkog Caritasa trenutačno su sve praznija.

„Bez donacija, veliki dio naše pomoći nije moguć”, neovisno o tome je li riječ podjeli toplih obroka ili pomoći na ulici, pojasnio je Schwertner.

Donacije se mogu pružiti i uplatom za „zimski paket” u visini od 70 eura.

„Naše geslo mora biti da prema mogućnosti nitko na hladnoći ne ostane neopskrbljen”, poručio je čelnik Bečkog Caritasa.

„Ono što sad možemo učiniti kao dobrotvorna organizacija, jest na vrijeme smjestiti ljude u skloništa za nuždu ili ih opskrbiti prikladnim vrećama za sšavanje i toplom odjećom”, pojasnila je Susanne Peter, voditeljica službe za pomoć na ulici Caritasa Bečke nadbiskupije.

Caritas u Beču potrebitima stavlja na raspolaganje 2.011 mjesta za spavanje i boravak. Trenutačno u tim prostorima ima još slobodnih mjesta.

Povrh toga, 38 župa i jedna udruga od prosinca do ožujka stavile su na raspolaganje vlastite prostorije za beskućnike, u kojima je prošle godine našlo utočište više od 10.800 potrebitih. (caritas.ba/ika)


long