Blagoslov dostavnog vozila župnog Caritasa


Ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik predvodio je u nedjelju 14. travnja euharistijsko slavlje i blagoslovio dostavno vozilo župnog Caritasa Župe blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici, izvijestio je župni Caritas.

Blagoslovu su nazočili župnik vlč. Nikola Leopold Noso sa župljanima te ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar sa suradnicima.

Župni Caritas Župe bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici djeluje od 13. prosinca 1995. godine. Trenutačno brine za 111 obitelji koje zajedno imaju 300 osoba. U župnom Caritasu aktivna su 54 volontera od kojih polovica radi isključivo individualno s djecom u vidu pomoći pri učenju te druženju s njima. Drugih 25 volontera radi i pomaže na razne načine u pomoći potrebitima. Od ožujka 2022. godine svaki dan oko 10 sati u poslovnici Kauflanda preuzimaju donaciju hrane (kruh, pecivo, voće i povrće) te ju dijele u vremenu od 10.30 do 11 sati. Gotovo svakodnevno obilaze pojedine korisnike u raznim potrebama ili nešto za njih obavljaju, a svake subote u vremenu od 17 do 19 sati primaju korisnike. Pokušavaju svakome pomoći u njihovim osobnim potrebama. Sve je veća potreba i za bolesničkim krevetima i ostalim medicinskim pomagalima te lijekovima i higijenskim potrepština. Trenutačno na raspolaganju imaju 11 bolesničkih kreveta koji su uvijek svi na terenu i koje sami odvoze i dovoze. Tijekom cijele godine provode i druge akcije u župi kako bi prikupili sredstva za rad u čemu im pomažu brojni dobročinitelji, kao i Ljekarne Diakonia, čiji osnivač je Hrvatski Caritas a čija se poslovnica koja je otvorena 1997. godine nalazi na području Župe sa svojom donacijom lijekova.

Zbog nabrojanih aktivnosti pojavila se potreba za dostavnim vozilom koje je ubrzo i kupljeno uz pomoć Hrvatskog Caritasa, Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, Hrvatske dominikanske provincije i samog župnog Caritasa, a poduzeće Vektor grupa d.o.o. doniralo je obljepljivanje vozila. Vozilo krase naljepnice lika prvog hrvatskog blaženika Augustina Kažotića, naslovnika i zaštitnika Župe i župnog Caritasa, dominikanski grb te križ kao znak Caritasa. (caritas.ba/ika)


long