Caritas BiH posjetila delegacija udruge AGIAMONDO

U četvrtak prijepodne, 9. rujna 2021. god., Središnjicu Caritasa Bosne i Hercegovine posjetila je delegacija njemačke katoličke udruge AGIAMONDO (Agencija njemačkih katolika za međunarodnu suradnju).

Delegaciju je predvodio zamjenik ravnatelja udruge gosp. Martin Vehrenberg u pratnji gđe Irene Mukasa-Erben i preč. dr. sc. Darka Tomaševića. Ovo je nastupna posjeta predstavnika udruge AGIAMONDO Caritasu BiH s ciljem upoznavanja djelovanja nacionalnog i nad/biskupijskih Caritasa u Bosni i Hercegovini, posebno djelovanja i aktivnosti na izgradnji mira. Delegaciju je primio i izrekao dobrodošlicu ravnatelj Caritasa BiH, mons. Tomo Knežević zajedno s djelatnikom gosp. Miroslavom Valentom. Gostima iz Njemačke predstavio je nastanak i djelovanje Caritasa BiH i djelovanja Caritasa u BiH tijekom ratnog i poratnog vremena sve do današnjeg dana. Mons. Knežević posebno se osvrnuo na djelovanje Caritasa na izgradnji mira u proteklih 25 godina, te predstavio aktivnosti koje Caritas BiH zajedno s nad/biskupijskim Caritasima, u suradnji s CRS-mo (Catholic Relif Service) trenutno provodi, konkretnije kroz projekt PRO-Budućnost.

Gosp. Vehrenberg zahvalio je mons. Kneževiću na otvorenosti za susret, te predstavio djelovanje AGIAMONDO-a, kao udruge koja zapošljava i raspoređuje kvalificirane djelatnike u područja i ustanove/organizacije koje iskažu potrebu za takvu vrstu potpore. Zatim je gosp. Vehrenberg naveo kako ova uvodna posjeta predstavlja svojevrsno istraživanje potreba u kontekstu izgradnje mira u Bosni i Hercegovini, a sve sa željom kako bi što bolje mogli usmjeriti svoje buduće djelovanje u Bosni i Hercegovini, te ostvarili neophodne kontakte s mjesnim katoličkim organizacijama i udrugama koje djeluju na izgradnji mira uz potrebu dodatne stručne i kvalificirane potpore.

Kroz daljnji razgovor istaknute su teme općenitog djelovanja Caritasa, a mons. Knežević je predstavnicima AGIAMONDO-a uručio prigodni poklon pripremljen uz 25. obljetnicu postojanja i djelovanja Caritasa BiH, te izrazio spremnost i otvorenost za moguću buduću suradnju. (caritas.ba)