Caritas BiH ugostio sudionike međunarodnog projekta BRACT

Susret je organiziran u Sarajevu, od 06. do 10. svibnja 2022. god. u okviru projekta BRACT, a kojeg financira EU.

Caritas Bosne i Hercegovine je u Sarajevu, od 06. do 10. svibnja 2022. god. bio domaćin sudionicima projekta BRACT - Jačanje zajednice kroz kulturu i umjetnost. Ovom prigodom su mladi iz Bosne i Hercegovine, Albanije i Srbije imali prigodu upoznati se sa BRACT metodologijom koju su prezentirali iskusni treneri organizacije Municipale Teatro iz Italije.

Aktivnostima BRACT projekta se namjerava potaknuti angažman mladih u volontarijata, nudeći im prigodu za učenje o inovativnoj umjetničkoj metodologiji, a koja koristi umjetnost za izgradnju zajednice i promicanje socijalne uključenosti.

Sudionicima je ovo bio drugi susret s BRACT metodologijom. Tijekom inicijalnog susreta u Torinu 2021. god. mladi su se upoznali sa idejnim tvorcima projektne metodologije, a na treningu održanom u Sarajevu detaljno su učili o metodama i alatima BRACT-a. Mladi su stekli potrebne vještine za planiranje i pisanje projekta poštujući BRACT metodologiju. Znanje stečeno na treningu u Sarajevu će im pomoći da u budućnosti osnaže umjetnike u društvenom djelovanju, te da svojim lokalnim zajednicama ponude kvalitetan kulturni sadržaj.

U nastavku projekta mlade očekuje još jedan trening i studijska posjeta nakon koje će biti spremni u svojim lokalnim zajednicama Bosne i Hercegovine, Albanije i Srbije organiziraju slične razmjene. Cilj projekta je prenijeti najbolje prakse širom Balkana, prilagođavajući postojeću metodologiju potrebama i mentalitetu lokalnih zajednica.

Konačno, mladi su na poziv Delegacije Europske Unije u BiH  prisustvovali svečanom domjenku „Youth and EUrope“, gdje su imali prigodu upoznati se i razgovarati s predstavnicima Europske Unije, međunarodne zajednice, te sa mladim aktivistima iz Bosne i Hercegovine.

Projekt BRACT provodi Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno s partnerima:  Caritas Šabac (Srbija),  Ambasadoret e Paqes (Albanija) i Municipale Teatro (Italija). Projekt je financiran sredstvima Europske Unije kroz Erasmus+ program. (caritas.ba)