Caritas Bosne i Hercegovine s partnerima počinje provedbu projekta EMPOWER kojeg financira Europska unija u Bosni i Hercegovini

Projekt EMPOWER, kao svojevrsni nastavak projekta P.O.W.E.R., ima za cilj osnažiti organizacije civilnog društva u socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom u BiH

Osobe s invaliditetom predstavljaju jednu od najugroženijih skupina u Bosni i Hercegovini. Svakodnevica ove populacije ispunjena je preprekama i diskriminacijom u svakoj sferi društvenog života i obrazovanja, a njihovo sudjelovanje u društvenom životu zajednice je ograničeno. Suočavaju se i s oskudnim prilikama za zapošljavanje, što često ima za posljedicu socijalno isključivanje i siromaštvo te još veću izolaciju.

U Bosni i Hercegovini trenutno djeluje veliki broj organizacija civilnog društva, koje imaju za cilj pružanje potpore osobama s invaliditetom i koje svojim naporima doprinose općem boljitku ove populacije. Europska unija je prepoznala značaj tih aktivnosti, te kroz projekt „EMPOWER – Osnaživanje organizacija civilnog društva u socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom“, aktivno nastavlja raditi na jačanju ovog segmenta civilnog društva. Cilj je ojačati kapacitete takvih organizacija, povećati njihova znanja i stručnosti te omogućiti njihovo aktivno sudjelovanje u javnim raspravama i dijalogu s vlastima, što bi u konačnici trebalo rezultirati i boljim javnim politikama socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom.

Projekt EMPOWER provodi Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno s partnerima: Udrugom roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh iz Mostara, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK Fenix iz Tuzle, Udruga ProReha iz Sarajeva i Savezom slijepih Republike Srpske, što će biti i njihov svojevrsni nastavak aktivnosti na jačanju socijalne uključenosti ove ranjive kategorije stanovništva. Projekt će trajati 36 mjeseci, do 31. siječnja 2023, a provodit će se na području Bihaća, Tuzle, Travnika, Mostara, Trebinja, Banja Luke i Sarajeva.(caritas.ba)