Caritas organizirao obuku za razvoj poslovnih ideja mladih


25 nezaposlenih mladih sudjelovalo na obuci za pokretanje vlastitih poduzeća u Banja Luci

U Banja Luci je od 13. do 15. veljače 2024. održan Bootcamp za osnaživanje nezaposlenih mladih s poduzetničkim idejama, u organizaciji Caritasa Bosne i Hercegovine i Caritasa biskupije Banja Luka unutar programa YourJob. Bootcamp je predvodio gosp. Almir Počić, iskusni trener s dugogodišnjim iskustvom vođenja obuka i praćenja procesa razvoja poslovnih ideja.

Nakon što je u prosincu 2023. godine objavljen javni poziv mladima od 18 do 35 godina iz regije Banja Luka za financiranje pokretanja privatnog biznisa ili socijalnog poduzeća, te selekcije prema prethodno objavljenim kriterijima, 25 mladih nezaposlenih osoba sudjelovalo je u Bootcamp obuci koja je za cilj imala pripremiti mlade za izradu poslovnog plana. Na samom početku obuke, mladi su prezentirali svoje ideje, među kojima su proizvodnja organske kozmetike, otvaranje glazbenog studija, program socijalizacije pasa i edukacija vlasnika, otvaranje kozmetičkog salona, frizerskog salona za djecu, centar za neformalne obuke, koktel bar, pokretanje modnog brenda i druge. Tijekom tri dana trajanja obuke, mladi su se upoznali s poduzetništvom i socijalnim poduzetništvom, oblikovali svoje poslovne planove, identificirali ciljnu skupinu i njihove potrebe, analizirali tržište i konkurenciju te radili na financijskom i pravnom planu poslovanja.

"Ova obuka pruža idealnu priliku mladima da steknu praktična znanja iz poduzetništva i vođenja vlastitog poslovnog poduhvata. Pored toga, mladi imaju mogućnost da, prezentirajući vlastiti poslovni model, pokrenu svoj biznis i osiguraju radna mjesta, ne samo za sebe nego i za druge. Osim obrazovanja, implementator projekta investira novac u najbolje i najperspektivnije start-up ideje. Procesi i metodologija rada usklađeni su s najvišim standardima poduzetničkog učenja koji se koriste u inkubatorima i programima, te znanja i sposobnosti koje polaznici steknu tijekom obuke, kao i poslovni model i plan, mogu se iskoristiti kako u Bosni i Hercegovini, tako i na prezentacijama diljem Europe i šire", izjavio je trener, gosp. Almir Počić.

Nemanja Ostović se prijavio na Bootcamp s idejom otvaranja prvog frizerskog salona u Banja Luci, namijenjenog isključivo djeci. Izdvojio je da je cijela obuka bila vrlo zanimljiva i korisna za mlade poduzetnike, posebno za one koji planiraju prvi put pokrenuti posao i do sada se nisu susretali s poduzetničkom tematikom. Istaknuo je da se trener trudio objasniti sve potrebne korake za pisanje poslovnog plana kako bi olakšao realizaciju njihovih ideja. Nemanja je također podijelio da su sudionici obuke imali sjajne ideje te da bi ovakvu vrstu obuke preporučio svakoj mladoj osobi koja razmišlja o pokretanju vlastitog biznisa.

Mladi su pokazali zadovoljstvo obukom, istaknuvši da su stekli mnogo korisnih vještina koje će im biti od pomoći prilikom apliciranja za (su)financiranje programa YourJob. Sljedeći korak za mlade buduće poduzetnike nakon uspješno završene obuke je podnošenje poslovnih planova. U tom procesu, mladi će imati mentorsku potporu koja će im pomoći u razvijanju njihovih poduzetničkih i financijskih planova. Nakon što razrade svoje poslovne planove, mladi će ih prezentirati neovisnom povjerenstvu koje će donijeti preporuke za (su)financiranje unutar programa YourJob u Bosni i Hercegovini.

Regionalni program YourJob 2 - Youth Overcoming Unemployment Regionally through Job Opportunities on the Balkans 2 provodi Caritas Bosne i Hercegovine zajedno s Caritasom biskupija Mostar – Duvno i Trebinje –Mrkan i Caritasom biskupije Banja Luka. Program financiraju Austrijske razvojne agencije, Caritas Francuske, Fondacija Medicor i Caritas Austrije. U okviru programa YourJob otvorena su tri Caritasova savjetovališta za zapošljavanje mladih u Mostaru, Čapljini i Banja Luci gdje se pružaju različite usluge savjetovanja, obuka za aktivno traženje posla, treninga za jačanje vještina mladih itd. Uz to, program omogućava i provedbu programa potpore za stručno osposobljavanje i obrazovanje odraslih, pripravničkog programa, pokretanje inkubatora poslovnih ideja te dodjela grantova za pokretanje poduzeća. (caritas.ba)


long