Delegacije Caritasa Europa, Caritasa Austrije i Caritasa Beč posjetile Caritas u BiH


Migrantska kriza na Balkanskoj ruti, posebno u Bosni i Hercegovini tijekom prisutne pandemije COVID-19, bili su u središtu zanimanja visokih delegacija Caritasa Europa, Caritasa Austrije i Caritasa nadbiskupije Beč!

Od srijede popodne, 3. ožujka 2021. god., do nedjelje popodne, 7. ožujka 2021. god., tročlana visoka delegacija Caritasa Europa predvođena predsjednikom ddr. mons. Michael Landauom, tročlana delegacija Caritasa Austrije i Caritasa nadbiskupije Beč bile su u posjeti Caritasu Bosne i Hercegovine. U središtu zanimanja bila je migrantska kriza na tzv. Balkanskoj ruti posebno na prostoru u Bosni i Hercegovini s najvećim brojem migranata tijekom prisutne pandemija COVID-19: Regija Sarajevo i Regija Bihać uz druge prostore i gradove s većim i manjim brojem migranta u kampovima i izvan njih. Posebno zanimanje izazvala je situacija u migrantskom kampu Lipa krajem prošle godine, a o čemu su pisali i informirali javnost brojni mediji, uz reakcije domaćih i međunarodnih dužnosnika, kao i izjave karitativnih i humanitarnih čelnika i ustanova.

Predsjednik Caritasa BiH i predsjednik Biskupske konferencije BiH vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kardinal Puljić i ravnatelj mons. Tomo Knežević s radošću su primili visoke delegacije Caritasa Europa, Caritasa Austrije i Caritasa nadbiskupije Beč u vremenu velikih karitativnih izazova za Caritas u BiH na svim razinama kao službene karitativne ustanove Katoličke Crkve na bosanskohercegovačkim prostorima.

Želja je bila dobiti što kvalitetniju sliku migrantske situacije kroz susrete s predstavnicima Crkve, s djelatnicima Caritasa BiH, s ravnateljima nad/biskupijskih Caritasa, s voditeljima nacionalnih Caritasa koji još uvijek djeluju u BiH (Caritas Italije, CRS /SAD/, Caritas Švicarske i Caritas Belgije), zatim domaćih institucija i međunarodnih predstavnika, posjetom nekim migrantskih kampovima i drugim mjestima u Regiji Sarajevo i Regiji Bihać, te obilazak Caritasovih projekta za migrante u kampovima i izvan kampova na spomenutom prostoru bilo samostalno bilo u suradnji s drugim karitativnim institucijama: praonice rublja, socijalni kutci i druge karitativne aktivnosti: podjela hrane, odjeće, obuće, higijenskih i drugih potrepština. Doprinos brizi o migrantima uz namicanje sredstava i koordinaciju Caritasa BiH na terenu provode nad/biskupijski Caritasi: Caritas Vrhbosanske nadbiskupije, Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan i Caritas biskupije Banja Luka. Caritas u BiH na svim razinama, vođeni odlukama nadležnih crkvenih i karitativnih tijela, od početka migrantske krize u svibnju 2018. god., daju svoj doprinos prema svojim materijalnim mogućnostima i uz potporu Caritasove obitelji, raznih organizacija i pojedinaca koji imaju povjerenje u Caritas.

Delegacije u Regiji Bihać

U četvrtak, 4. ožujka 2021. god., delegacije Caritasa Europa, Caritasa Austrije i Caritasa nadbiskupije Beč uz riječi dobrodošlice i uz pratnju ravnatelja Caritasa BiH mons. Tome Kneževića i djelatnika Caritasa BiH i Caritasa biskupije Banja Luka, prvo su posjetili neke od sadržaja u Regiji Bihać: migrantski kamp Lipa, Caritasovu praonicu rublja u Biri u Bihaću, zatim socijalni kutak na Sedri uz susret s ravnateljem JRS-a (Isusovačka služba za izbjeglice) za jugoistočnu Europu isusovcem o. Stanko Pericom kao i s osobama odgovornim za cjelokupnu skrb o migrantima državnih ustanova BiH, međunarodnih institucija i iz raznih humanitarno-karitativnim institucija.

Cjelokupna situacija vidljivo je utjecala na pristigle delegacije, a što su oni u svojim izjavama i kazali kako veliku odgovornost ima Europa i ne smije Bosnu i Hercegovinu ostaviti samu u rješavanju ovog važnog pitanja oko prisutnih migranata.

Delegacije u Regiji Sarajevo

U kasnim popodnevnim satima delegacije su krenule prema Sarajevu. Riječi dobrodošlice visokoj delegaciji u Sarajevu je izrekao predsjednik Caritasa BiH i predsjednik Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije Vinko kardinal Puljić u zgradi rezidencije gdje su odsjeli visoki gosti. Tijekom petka, 5. ožujka 2021. god., uz euharistijsko slavlje upriličen je susret predsjednika Caritasa Europa mons. Michaela Landau s predsjednikom i ravnateljem Caritasa BiH Vinkom kardinalom Puljićem i mons. Tomom Knežević. Nakon toga sastanku su se pridružili i ostali članovi pristiglih delegacija: gđa Siliva Sinibaldi i gđa Leïla Bodeux i gosp. Klaus Schwertner, gđa Birgit Ertl-Koestler i gđa Andrea Zauner-Braun iz Caritasa Austrije i Caritasa nadbiskupije Beč. Upriličeno je i obraćanje medijima na kojemu je prisutnim medijskim kućama i novinarima predstavljena slika karitativnog života i rada Caritasa na razini opće Crkve, Europe, ali i na bosanskohercegovačkim i nad/biskupijskim prostorima vezano za migrantsku krizu. U svojim izjavama svi sudionici u svojim izjavama pozvali su sve odgovorne posebno u Europi na pomoć Bosni i Hercegovinu u rješavanju ovog važnog pitanja, jer i migranti zaslužuju našu pozornost, brigu i ljudsko dostojanstvo prema prisutni mogućnosti, a o čemu su pisali brojni mediji. Gostima su uručeni prigodni darovi 25. obljetnice Caritasa Bosne i Hercegovine.

Nakon toga slijedio je posjet Središnjici Caritasa BiH i susret s djelatnicima uz razgovor o konkretnim zajedničkim aktivnostima uz prikaz trenutne situacije i mogućnostima Caritasa BiH. Predsjednik mons. Michael Landau potaknuo je sve djelatnike na odgovoran odnos prema poslanju Caritasa BiH i u poslu koji im je povjerila Katolička Crkva.

Od migrantskih kampova u Regiji Sarajevo, koji u više kampova i drugih službenih i neslužbenih smještaja zbrinjava više od polovine prisutnih migranata u Bosni i Hercegovini, delegacije su posjetile samo migrantski kamp Ušivak kod Sarajeva s Caritasovim aktivnostima uz dobrodošlicu predstavnika Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije: Caritasova praonica rublja i socijalni kutak.

Uz riječi dobrodošlice ravnatelja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije dr. sc. vlč. Mirka Šimića i ručka, upriličen je susret s predstavnicima nacionalnih Caritasa koji još uvijek djeluju u Bosni i Hercegovini: Caritas Italije, Caritas SAD (CRS), Caritas Švicarske i Caritas Belgije. Uz zaprimljene informacije u pisanom obliku o doprinosu Caritasove mreže u brizi za migrante i o svim aktivnostima Caritasa u BiH, od početka svibnja 2018. god., rasprava se vodila o ugradnji nacionalnih Caritasa posebno iz Regije Europa u pomoći Caritasu u BiH u karitativnim aktivnostima vezano za migrante, ali i uz druge projekte.

Delegacije u Banja Luci

U subotu, nakon obavljenog testirana na korona virus zbog daljnjeg putovanja i kratkog obilaska zanimljivih sadržaja Sarajevo, delegacije su kratko obišle sarajevsku katedralu, središte Sarajeva, a nakon toga krenule su prema Banja Luci na susret s predsjednikom Caritasa biskupije Banja Luka mons. Franjom Komaricom i ravnateljem mons. Miljenkom Aničićem, te ravnateljem Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje- Mrkan don Željkom Majićem. Zbog nedostatka vremena delegacije Caritasa Europa i Caritasa Austrije nisu posjetile Caritas hercegovačkih biskupija posebno migrantski centar Salakovac kod Mostara.

Na svim susretima s predsjednicima i ravnateljima predsjednik Caritasa Europa i pristigle delegacije nisu krile zadovoljstvo zbog svega onoga što su vidjeli vezano za doprinos

Caritasa u BiH na svim razinama kroz pomoć migrantima uz obećanje kako će sve učiniti da solidarnost Caritasove mreže bude još snažnija i konkretnija prema načelu ustrojstva Caritasa Internationalis i Caritasa Europa, a u konkretnom slučaju i Caritasa u Bosni i Hercegovini.

Delegacije na misi Tjedna solidarnosti

Svoj boravak u Bosni i Hercegovini predsjednik Caritasa Europa i delegacije završile su euharistijskim slavljem Akcije „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“ Hrvatskog Caritasa u samostanskoj i župnoj crkvi sv. Ante na Petrićevcu u Banja Luci i susretom s predsjednikom Hrvatskog Caritasa varaždinskim biskupom mons. Božom Radošem i ravnateljem mons. Fabijanom Svalinom. Ostali su pozitivno iznenađeni saznanjem postojanju jedne ovakve akcije unutar Caritasove mreže. Oboružani dojmovima i informacijama otišli su iz Bosne i Hercegovine uz obećanje kako će sve učiniti da informacije dođu do onih koji mogu pomoći u konkretnoj situaciji kako migrantima tako i domicilnom stanovništvu.

Caritas Bosne i Hercegovine, od 30. lipnja 1999. god, član je Caritasa Internationalis sa sjedištem u Vatikanu, kojeg čini 165 nacionalnih Caritasa iz 200 zemlja i Caritasa Europa sa sjedištem u Bruxellesu (Belgija), kojeg čini 46 nacionalnih Caritasa. Caritas Internationalis ima svoja predstavništva u Ujedinjenim narodima u New Yorku, Ženevi, Rimu i Parizu. U našoj zemlji Caritas čine: Caritas Bosne i Hercegovine i nad/biskupijski Caritasi: Caritas vrhbosanske nadbiskupije, Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan i Caritas biskupije Banja Luka. Više informacija o Caritasu može se naći: www.caritas.ba (caritas.ba)


long