Devet mladih poduzetnika dobilo poticaj za osnivanje poduzeća


Caritas Bosne i Hercegovine u okviru programa YourJob dodijelio je poticaje za devet mladih poduzetnika u iznosu 70.000,00 KM, na ceremoniji potpisivanja ugovora koja je održana u Banja Luci, u srijedu 24. studenog 2021. godine.

U uvodnom obraćanju mladima je pročitana i poticajna poruka ravnatelja Caritasa Bosne i Hercegovine, mons. Tome Kneževića koji im je ovom prigodom čestitao na osvojenim poticajima te istaknuo: „Mi smo u Caritasu BiH uvijek radosni kada mladi ljudi pronađu svoj profesionalni i životni put u BiH, koji zajedno s nama, rade na poboljšanju situacije i kreiranju bolje i kvalitetnije atmosfere u domovini.”

Mons. Knežević je iskoristio prigodu zahvaliti i donatorima projekta: Caritasu Austrije, Austrijskoj razvojnoj Agenciji, Fondaciji Medicor i Renovabisu, koji su omogućili Caritasu BiH financijska sredstva za investiranje u mlade u Bosni i Hercegovini. „Dragi mladi poduzetnici, budite postojani u svojim namjerama, upravljajte transparentno s povjerenim vam sredstvima”, zaključio je mons. Knežević.

Sudionicima se potom obratio i ravnatelj Caritasa biskupije Banja Luka mons. Miljenko Aničić koji je mladima uputio poruku ohrabrenja za korak koji su poduzeli. „Nije rad samo radi zarade i uzdržavanja, rad je sredstvo kojim čovjek ostaje čovjek, kojim čovjek sazrijeva. Raduje me da imate ideja i želite sami nešto napraviti. Ja vam želim ustrajnost u tome što vi sada započinjete sa ovim sredstvima, da se to kontinuirano uspješno razvija te da možete od toga živjeti ali i ispuniti svoj život i svoje ciljeve.“

Voditelj programa u Caritasu BiH gosp. Miroslav Valenta predstavio je mlade poduzetnike koji su sudjelovali na boot kampu u Banja Luci u svibnju 2021. godine u okviru projektnih aktivnosti inkubatora poslovnih ideja i financijske potpore za pokretanje poduzeća za dvadeset mladih osoba. Na kampu su mladi poduzetnici naučili kako svoju biznis ideju pretočiti u biznis plan, te su svi aplicirali biznis ideju za financijsku potporu. Najbolje ideje su predstavljene stručnoj komisiji na online pitch prezentaciji, te je odobreno devet financijskih poticaja.

Na ceremoniji potpisivanja ugovora mladi poduzetnici predstavili su svoje ideje i planove na osnovu kojih su dobili priliku ideju pretvoriti u realnost.

Marija Trubajić, mlada poduzetnica iz Banja Luke predstavila je svoju biznis ideju osmišljavanje i brendiranje poslovnih poklon setova i digitalni marketing. Ideju je dobila baveći se nekoliko godina organskom proizvodnjom i sudjelujući na različitim obukama. Osmislila je kako kombinirati Bio poklone sa elektronskim ili drugim poklonima, te ih personalizirati prema zahtjevima klijenata. Ostvariti će suradnju s drugim mladim poduzetnicima iz projekta YourJob.

Danijel Prpoš, diplomirani ekolog primjenjuje stečeno znanje iz obrazovanja u svom biznisu. Kandirao je biznis ideju za otvaranje izletišta - kampa kraj nacionalnog parka Kozara, koje je osmislio na svom imanju uz rijeku. Obilježio je i lokalne planinarske staze, oformio zone kampa, rekreacije, sporta i odmora. Obiteljskim biznisom, projektnim i vlastitim sredstvima obogatiti će turističku ponudu te regije.

Novi mladi poduzetnici koji su tijekom današnje ceremonije potpisali ugovore dobiti će financijska sredstva u iznosu od oko 8.000,00 KM, te mentorsku i stručnu potporu za pokretanje svog poduzeća.

U okviru programa YourJob organizirana su tri bootcampa, na kojem je sudjelovalo šezdesetak mladih poduzetnika koji su kandidirali poslovne ideje za financiranje. U budžetu programa podijeljeno je 25 grantova u iznosu od 200.000,00 KM.

Tijekom dosadašnje provedbe programa YourJob u BiH je potpomognuto više od 1400 mladih osoba kroz projektne aktivnosti, poput pripravničkog programa u trajanju od šest mjeseci za 157 mladih osoba, organizirano više od 140 obuka za stjecanje vještina ili profesionalno usavršavanje za više od 650 mladih, dok je 70 mladih osoba su započelo proces samozapošljavanja, U prethodnom periodu je 150osoba pronašlo stalno zaposlenje, dok je 94,5% mladih je izjavilo da su motiviraniji i bolje pripremljeni za traženje posla.

U BiH otvorena su trisavjetovališta za zapošljavanje mladih – Banja Luka, Čapljina i Mostar, u kojima radi pet savjetnica za zapošljavanje mladih. Savjetnice zajedno s mladima rade na jačanju kompetencija, pronalaze potrebne obuke i/ili poslodavce, prate jačanje kompetencija mladih osoba. Ovim programom osigurano je 25 grantova za mlade poduzetnike čime se potiče zapošljavanje i samo zapošljavanje mladih osoba.

Mladi od 15 do 30 godina iz regije Banja Luke, Čapljina i Mostara mogu se informirati kako se uključiti u aktivnosti YourJob programa putem socijalnih mreža Facebook i Instagram YourJobBiH, putem emaila yourjob.bih(at)caritas.ba i u savjetovalištima za zapošljavanje mladih u ova tri grada. 

Za dodatne informacije o programu YourJob možete kontaktirati voditelja programa pri Caritasu BiH Miroslava Valentu na email yourjob.bih(at)caritas.ba ili telefon 063690464.

Trogodišnji regionalni program YourJob provodi mreža Caritasa u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji u 14 gradova/općina, a ima za cilj osnaživanje mladih pružanjem prilika za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada. U Bosni i Hercegovini YourJob program provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s Caritasom biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan i Caritasom biskupije Banja Luka, a uz financijsku potporu Caritasa Austrije, Austrijske razvojne Agencije, Fondacije Medicor i Renovabisa. (caritas.ba)


long