Donacija bosanskohercegovačkog košarkaša Jusufa Nurkića osigurat će topli obrok ljudima diljem Hrvatske


U HKR-ovoj emisiji "Novi valove dobrote" urednice i voditeljice Snježane Kirinić Grubić u četvrtak, 22. travnja, gostovali su Martina Miljak iz bosanskohercegovačke Udruge Pomozi.ba i Boris Peterlin iz Hrvatskog Caritasa

Povod emisiji bila je nedavna donacija bosanskohercegovačkog košarkaša Jusufa Nurkića Hrvatskom Caritasu. Naime, NBA košarkaš je putem organizacije Pomozi.ba iz Sarajeva donirao 20.000 eura namijenjen korisnicima Caritasove pomoći u Hrvatskoj. Simboličan ček je Martina Miljak uime Pomozi.ba i Fondacije Jusuf Nurkić uručila ravnatelju Hrvatskog Caritasa mons. Fabijanu Svalini, piše Hrvatska katolička mreža.

Prema riječima Borisa Peterlina iz Hrvatskog Caritasa, donacija od 20.000 kuna bit će distribuirana u deset pučkih kuhinja.

“Hrvatski Caritas iskoristit će donaciju stavljajući je na raspolaganje korisnicima Caritasovih pučkih kuhinja u osam hrvatskih gradova: Zagrebu, Rijeci, Bjelovaru, Požegi, Daruvaru, Šibeniku, Kninu i Čabru, i to onih kuhinja koje teže dolaze do donacija kojima osiguravaju svoje karitativno djelovanje.

Njihovi korisnici su u pravilu osobe slabijega socijalnog statusa koje svoj često jedini topli obrok (ponekad i dodatne namirnice kojima mogu samostalno raspolagati) periodički dobivaju u Caritasovim kuhinjama ili im se on dostavlja na kućni prag. Svaka od kuhinja dobit će kunsku protuvrijednost iznosa od 2.000 eura, i to za potrebe nabave prehrambenih namirnica i prigodnoga kuhinjskog pribora namijenjenog korisnicima.”

Saliha Rokša iz udruge Pomozi.ba predstavila je tu neprofitnu i humanitarnu organizaciju.

“Riječ je o udruzi koja svojim djelovanjem pomaže ugroženim ljudima na području cijele Bosne i Hercegovine, ali i šire. Pomoć u zadovoljavanju osnovnih ljudskih potreba timovi Pomozi.ba pružaju povratnicima, starim i iznemoglim licima, samohranim majkama, obiteljima bez stalnih primanja, djeci bez roditelja, osobama s invaliditetom, oboljelima, migrantima… Od svog osnivanja 2012. godine do danas, udruga Pomozi.ba pomoglo je oko 700.000 osoba kroz različite projekte i humanitarne akcije.”

Rokša je naglasila kako je Jusuf Nurkić humanist koji često pomaže potrebitima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

“Javnost ne zna za njegovu aktivnost. On je i 20 tisuća eura donirao i našoj udruzi u BiH”, nadodala je.

Kako je istaknula Martina Miljak, dok je živjela tri godine Sarajevu, kad bi bila slobodna volontirala je za udrugu Pomozi.ba.

“Našu suradnju smo nastavili i ovdje u Hrvatskoj. Stojim im na raspolaganju kad treba i kad mogu. Najznačajniji projekt u kojem sam sudjelovala bilo je pomaganje migrantima. Naime, udruga Pomozi.ba otvorila je motel, odnosno prihvatilište za migrante u Tuzli gdje smo im osiguravali topli obrok, smještaj te se ondje našlo mnogo bolesnih i maloljetnih migranata. Zapravo u tom motelu smo živjeli s migrantima te je bila u potpunosti obiteljska atmosfera.”

Boris Peterlin istaknuo je kako je Nurkić kao Cedevitin igrač proveo nekoliko sezona u Zagrebu, a sada igra u Sjedinjenim Američkim Državama u Portland Trail Blazersima u NBA ligi.

“Očito je da su mu Zagreb i Hrvatska omiljeli. Svi ljubitelji sporta koji ga prate moraju priznati kako je Nurkić nadišao naša očekivanja napravivši veliku karijeru kao borac na terenu i izvan terena. Imao je i nekoliko ozljeda, ali on je srčan na terenu i izvan terena.

Bili smo iznenađeni kad je donacija za najsiromašnije došla od Fondacija Jusufa Nurkića i udruge Pomozi.ba. No sve je jasno kad pomislimo da je zapravo život kao sport, a Nurkić je kao sportaš svjestan da su i najsiromašniji isto sportaši života koji se moraju svaki dan boriti svaki dan za svoju egzistenciju.” (caritas.ba/kta/hkm.hr)


long