Dubrovnik: Biskupijski Caritas na popisu najuspješnijih u projektu „Žuta točka“


Caritas Dubrovačke biskupije uvršten je na popis rezultata natječaja najuspješnijih udruga za izgradnju fundraising kulture u Hrvatskoj „Žuta točka“ Hrvatske zajednice županije.

Projekt „Žuta točka“ ima za cilj otvoriti javni dijalog u važnosti fundraisinga kao održivog načina financiranja organizacija. Pokrenuto je prošle godine u suradnji Hrvatske zajednice županija i Mladenke Majerić, u partnerstvu sa Zakladom Konrad Adenauer i uz podršku Ureda za udruge Republike Hrvatske i Udruge gradova u Republici Hrvatskoj.

U sklopu projekta „Žuta točka“ proveden je natječaj kroz koji su udruge video uradcima predstavljale svoj utjecaj na lokalnu zajednicu, a žiri je odabrao one najbolje. Udruge, dobitnice natječaja, sudjelovat će na edukaciji o fundraisingu, prvoj takvoj u Hrvatskoj. Cilj je kroz fundraising edukaciju pružiti im znanja i alate kako će svoju viziju i misiju predstaviti građanima i tvrtkama koji žele sudjelovati u društvenoj promjeni koju organizacija želi postići, a za koju joj je potrebna podrška kroz donacije u novcu, naravi i uslugama te ostale vrste podrške.

Caritas Dubrovačke biskupije također je krenuo u tom smjeru prikupljanja sredstava fundraisingom od prošle godine, što je dokaz i aktualni izazov na platformi Čini pravu stvar „Serviram as za novi start“. Iz Caritasa ističu kako su jako zadovoljni ovim priznanjem i kako se iznimno vesele stjecanju novih znanja putem ove edukacije. Video uradak kojim se dubrovački Caritas predstavio može se pogledati OVDJE.

„Fundraising, odnosno prikupljanje sredstava, postoji kako bi se poticala individualna i korporativna filantropija i stvarale uspješne neprofitne organizacije. Bit prikupljanja sredstava je u stvaranju odnosa, a donacije su rezultat tog odnosa. Donatori žele pridonijeti viziji vaše organizacije i sudjelovati u stvaranju novih društvenih vrijednosti jer tako ostvaruju svoju humanost i svoje čovjekoljublje. Izgrađujte odnose sa svojim donatorima i učinite ih svojim prijateljima“, poručuje Mladenka Majerić.

„Cilj nam je stvoriti platformu za kvalitetnu raspravu o tome koliko fundraising može značiti za razvoj i promjene tamo gdje je najvažnije – u lokalnoj zajednici. Jer čvrsto vjerujemo u bottom-up pristup i činjenicu da velike stvari započinju onim malima“, ističe predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Poveznica – rezultati natječaja

http://hrvzz.hr/novosti/hrvatska_zajednica_zupanija/poznati_rezultati_natjecaja_za_izgradnju_fundraising_kulture_u_hrvatskoj_zuta_tocka-62187

Poveznica na Caritasov video

https://youtu.be/OrW1LCTT3QA

(caritas.ba/ika)


long