EU potpora zapošljavanju mladih – okrugli stol u Herceg Novom


Okrugli stol je održan u Herceg Novom, 12. ožujka 2024. god. u organizaciji Caritasa Barske nadbiskupije, a u okviru projekta EU potpora zapošljivosti i mogućnostima zapošljavanja mladih u prekograničnom području - Your Job

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici projektni partnera iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, Caritasa Bosne i Hercegovine, Caritasa Crne Gore, Caritasa Kotorske biskupije, Caritasa Barske nadbiskupije i Biznis start centra Bar, uz nazočnost predstavnika Općine Herceg Novi i predstavnika Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, te lokalnih nevladinih udruga i partnerskih organizacija.

Na samom početku uvodni pozdrav i dobrodošlicu izrazio je gdin. Marko Đelović, direktor Caritasa Crne Gore, koji je istaknuo kako nezaposlenost mladih predstavlja globalni problem te se kao takav uočava i u Crnoj Gori. Potom je pojasnio kako Crna Gora radi na implementaciji plana garancija za mlade kao jedno od potencijalnih rješenja navedene problematike te kako se program YourJob uklapa u ovaj okvir, i u okvire koje predviđaju lokalne politike zapošljavanja.

Sudionike okruglog stola postavio je i don Željko Pasković, direktor Caritasa Kotorske biskupije, koji se posebno zahvalio za sudjelovanje predstavnicima lokalne zajednice Herceg Novog, koji je dio Kotorske biskupije, te istaknuo važnost zapošljavanja mladi kako za područje ove biskupije tako i cjelokupne Crne Gore.

Nakon uvodnih pozdrava i riječi potpore, gdin. Miroslav Valenta, voditelj projekta pri Caritasu BiH, predstavio je cjelokupni projekt, te naglasio kako su postignuti značajno veći rezultati od prvobitno zacrtanih, što govori o i dalje prisutnoj potrebi za jačanje zapošljivosti mladih, kao i opravdanosti odabrane metodologije i prekograničnog partnerstva.

U ime Općine Herceg Novi, nazočnima se obratila gđa Suzana Memarović, ispred Sekretarijata za turizam, ekonomski razvoj i investicije Općine Herceg Novi, a koja je predstavila Strategiju zapošljavanja Općine Herceg Novi 2021.-2025. s posebnim naglaskom na aktivaciju i zapošljavanje ranjivih kategorija te potporu otvaranja novih poduzeća.

Aktivne politike u Crnoj Gori za zapošljavanje mladih i drugih ranjivih grupa Zavoda za zapošljavanje Crne Gore predstavio je gdin. Zoran Lučić, načelnik Biroa rada Herceg Novi, uključujući i najnoviju inicijativu uspostavu pojma stalnog sezonskog radnika, gdje bi osoba bila zaposlena cijele godine, a van sezonske troškove zarade i doprinosa bi snosila lokalna zajednica.

U drugom dijelu okruglog stola govorili su predstavnici partnerske organizacije Biznis Centra Bar, s posebnim osvrtom na ulogu i značaj mentorstva u procesu zapošljavanja mladih, koje je predstavio gdin. gdin. Saša Jovanović, dok je gđa Ivana Tomašević predstavila novi EU projekt podrške za razvoj održivih socijalnih poduzeća, a koje provede Biznis start centar Bar i Caritas Crne Gore.

U okviru predstavljanja primjera dobre prakse, gđa. Vesna Odalović iz NVO „Nova šansa u Novom“ predstavila je ideju ove udruge i njihovo djelovanje kroz socijalno poduzetništvo.

Završna diskusija je pružila mogućnost sudionicima da dodatno podijele svoje iskustva u pružanju potpore mladim ljudima i drugim ranjivim kategorijama, te istaknu, kao i cijelom tijekom trajanja okruglog stola, značaj, veličinu i doprinos inicijativa zapošljavanju mladih koje je potpomogla Europska unija u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, uključujući i projekt Your Job. Sudionici su posebice istaknuli važnost uspostavljanja suradnje s ključnim lokalnim partnerima, razvoju intersektoralne i prekogranične suradnje. Navedeni zaključci i preporuke će na koncu projekta biti predstavljeni ključnim akterima u obje zemlje, s ciljem osiguranja održivosti projektne metodologije ali i ostvarenih rezultata.

Europska unija kroz IPA II Program prekogranične suradnje BiH - Crna Gora financira projekt „Your Job“ s oko 360,000 eura bespovratnih sredstava. Provodi ga Caritas Bosne i Hercegovine, s partnerima: Fondacija Mozaik i Udruženje za razvoj kompetencija „S.K.I.L.L.S.“ iz Sarajeva (BiH), kao i s Caritasom Barske nadbiskupije i Biznis start centrom Bar (CG). (caritas.ba)


long