Hrvatski Caritas podržao članove Udruge useljenika hrvatskog porijekla – Hrvatski korijeni


Hrvatski Caritas je jednokratnom financijskom pomoći od 12.335 € podržao 39 članova Udruge useljenika hrvatskog porijekla – Hrvatski korijeni, izvijestio je u četvrtak, 15. veljače 2024. Hrvatski Caritas.

Udruga useljenika hrvatskog porijekla – Hrvatski korijeni okuplja useljenike iz Južne Amerike čiji su preci, uglavnom krajem 19. ili početkom 20. stoljeća, odselili iz Hrvatske. Članovi Udruge useljavanjem u Hrvatsku, koja je zemlja njihovih predaka, nastoje izgraditi novi život za svoje obitelji. Njihovi su preci, uglavnom porijeklom iz Dalmacije, morali iseliti zbog ekonomskih razloga. Sada se peta generacija tih Hrvata vraća u Hrvatsku, a pritom se susreću s više administrativnih izazova.

Udruga im pomaže organiziranjem tečajeva hrvatskog jezika, pomaganjem pri pronalasku zaposlenja i pri ruci je u nošenju s administrativnim poteškoćama. Predsjednik Udruge, Hugo Estigarribia Villasanti Soljančić od osnutka Udruge afirmira u Južnoj Americi mogućnost povratka u Hrvatsku.

„Povratkom u Hrvatsku useljenici se susreću s poteškoćama da u kratkom vremenu treba pronaći posao, odjeću, prehrambene namirnice, podmiriti eventualne troškove liječenja i zdravstvenog osiguranja, a sve to dok ne stignu prva primanja. Tada je lakše nositi se sa svakodnevnicom, budući da se naši članovi potom osamostaljuju. Hrvatski Caritas također je pomogao u podmirivanju naknade za doprinos Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje kao preduvjet za ostvarivanje prava na daljnje zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj“, rekao je predsjednik Udruge Estigarribia Villasanti Soljančić.

Estigarribia Villasanti izrazio je zahvalnost u ime članova Udruge, dok je ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik naglasio da je u vremenima demografske krize nužno dati podršku svakoj dobroj inicijativi, koja vodi tome da Hrvati ponovno nađu mjesto u Domovini svojih praotaca, da je opet nasele, osnivaju svoje obitelji,  obogaćuju svojom prisutnošću, da rade i prosperiraju, kako bi Domovina bila lijepa i blagoslovljena. U pomoći koju je Hrvatski Caritas dao očituje se i jedno od poslanja Caritasa, a to je djelovanje za dobrobit i u korist Republike Hrvatske i svih njenih ljudi.

Povratak potomaka nekadašnjih iseljenika dobar je znak za cjelokupni hrvatski narod, te je nužno više poticati povratak iseljenika. Više o samoj udruzi Hrvatski korijeni može se pročitati na poveznici –  www.hrvatskikorijeni.org, izvijestio je Hrvatski Caritas. (caritas.ba/ika)


long