Hrvatski Caritas prikuplja pomoć za stradale u Maroku nakon razornog potresa


Hrvatski Caritas započinje s prikupljanjem novčanih sredstava za pomoć Maroku nakon razornog potresa koji je pogodio tu državu u večernjim satima 8. rujna, izvijestili su iz Hrvatskoga Caritasa u nedjelju 10. rujna.

Iz Hrvatskoga Caritasa javljaju da se u jutarnjim satima u nedjelju 10. rujna sastao tim biskupijskog Caritasa Rabat u Maroku, koji radi na pogođenom području, i izrazio sućut obiteljima pogođenim ovom nesrećom. Započeo je koordinirati hitne mjere za pomoć stradalima u potresu u suradnji s međunarodnom mrežom Caritasa. Između ostaloga, pripremaju pakete s osnovnim životnim namirnicama. Istoga dana ravnatelj Biskupijskog Caritasa Rabat posjetio je stradala područja. Iz Caritasa u Maroku mole za solidarnost. Pozivu se odazvao i Hrvatski Caritas.

„Iznimno je važno pokazati solidarnost i blizinu s onima koji trpe, jer smo i sami osjetili razornu moć potresa i primili smo veliku pomoć od Caritasove mreže u Europi i svijetu“, istaknuli su iz Hrvatskoga Caritasa.

Sva prikupljena sredstva Hrvatski će Caritas proslijediti Caritasu u Maroku. Svaka donacija bit će dobrodošla u pomoći i otklanjanju posljedica potresa za ionako vrlo ugrožene stanovnike. Pomoć će se najprije koristiti za osiguranje hrane, vode, higijenskih potrepština, privremena skloništa i psihosocijalnu pomoć, a kasnije za obnovu domova i normalizaciju života najugroženijih obitelji. Pomoć koju prikupimo bit će izraz solidarnosti, suosjećanja i podrške unesrećenima u Maroku, istaknuli su iz Hrvatskoga Caritasa.

Svoj dar možete uputiti pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 0609010 (0,83 eura/6,25 kn po pozivu; PDV uključen) ili uplatom na račun IBAN: HR0523400091100080340 (poziv na broj 109/23); svrha uplate: POTRES MAROKO.

Podsjetimo, središnji Maroko u večernjim satima 8. rujna 2023. pogodio je snažan potres magnitude 7 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, koji je zahvatio nekoliko regija, a posebice provincije Al-Haouz, Marrakech, Ouarzazate, Azilal, Chichaoua i Taroudant. U potresu je poginulo više od dvije tisuće ljudi. Mnogo je ozlijeđenih, a velik broj u kritičnom stanju. Pričinjena je i velika materijalna šteta. Mnogi su izgubili svoje domove i svu svoju imovinu.

Skenirajte bar kod bankovnom aplikacijom kako biste izvršili uplatu na račun za pomoć stradalom stanovništvu Maroka:

(caritas.ba/ika)

 


long