Invaliditet me ne određuje – nacionalna kampanja projekta Empower

Povodom 3. prosinca, Svjetskog dana osoba s invaliditetom, u sklopu projekta EMPOWER kojeg provodi Caritas Bosne i Hercegovine provodi se kampanja pod nazivom „Invaliditet me ne određuje”.

Povodom 3. prosinca, Svjetskog dana osoba s invaliditetom, u sklopu projekta EMPOWER kojeg provodi Caritas Bosne i Hercegovine zajedno s partnerima, a financiraju Europska unija, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Catholic Relief Services i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, provodi se kampanja pod nazivom „Invaliditet me ne određuje”. Cilj kampanje je podići svijest javnosti i reducirati stigmu o mogućnostima i pravima osoba s invaliditetom, ali i motivirati same osobe s invaliditetom da se angažiraju u traženju prilika za usavršavanje i zapošljavanje.

Prema članku 27. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom priznaje se njihovo pravo na rad na ravnopravnoj osnovi s drugim osobama što uključuje i pravo na mogućnost zarađivanja za život od slobodno izabranog ili prihvaćenog rada na tržištu rada i radnom okruženju koje je otvoreno, sveobuhvatno i dostupno osobama s invaliditetom. U Bosni i Hercegovi se ne pridaje velika pažnja implementaciji Konvencije o pravima osoba s invaliditetom zbog čega osobe s invaliditetom nemaju dovoljno mogućnosti razviti svoje pune potencijale te se ostvariti i u profesionalnim ulogama. Velik razlog tome je i nedovoljna osviještenost o sposobnostima osoba s invaliditetom te se zbog nedovoljne informiranosti sve više ističu njihove nemogućnosti.

Stoga, kampanja „Invaliditet me ne određuje“ donosi priče sedam osoba s invaliditetom iz sedam gradova Bosne i Hercegovine, koje predstavljaju uspješne primjere i nose snažnu poruku osoba koje su uspjele izboriti se za svoja prava, obrazovati se i zaposliti, ostvariti se u sportu i umjetnosti i biti ravnopravni članovi svih aspekata društvenog života. Kampanja se realizira putem društvenih mreža i podjelom promotivnog materijala u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini, s ciljem ohrabrivanja osoba s invaliditetom za borbu pri ostvarivanju svojih prava i mogućnosti ali i motivirala javnost za pridruživanje u ovoj borbi kako bi se osobama s invaliditetom pružila prilika da budu ravnopravni članovi društva, što je njihovo temeljno pravo.

Priče sedam osoba s invaliditetom možete pročitati putem sljedeće poveznice: http://caritas.ba/hr/kampanje/invaliditet-me-ne-odreduje-nacionalna-kampanja-projekta-empower/1361

Projekt „EMPOWER – Osnaživanje organizacija civilnog društva za socijalno uključivanje osoba s invaliditetom“ financira Europska unija, a provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama „Vedri osmijeh” iz Mostara, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Fenix” iz Tuzle, Udrugom „ProReha” iz Sarajeva i Savezom slijepih Republike Srpske.

Projekt će trajati 36 mjeseci, do 31. siječnja 2024. godine, a provodit će se na području Bihaća, Tuzle, Travnika, Mostara, Trebinja, Banja Luke i Sarajeva. (caritas.ba)