Jedanaest organizacija osoba s invaliditetom dobilo financijske poticaje kroz projekt EMPOWER

Caritas Bosne i Hercegovine zajedno s partnerima u okviru projekta EMPOWER, kojeg financira Europska unija, dodijelio je bespovratne poticaje za jedanaest organizacija osoba s invaliditetom u iznosu od 110.000,00 KM.

Svečano potpisivanje Ugovora i obuka za organizacije čiji su projekti odabrani u programu dodjele bespovratnih sredstava održano je u Sarajevu 5. i 6. svibnja održano.

Od ukupno 46 projektna prijedloga koja su dostavljena na javni poziv projekta EMPOWER povjerenstvo je odobrilo ukupno jedanaest projekata. Projekti će se realizirati u sedam regija u Bosni i Hercegovini u kojima projekt djeluje, a organizacije koje su dobile bespovratne sredstava su: Udruženje za zaštitu mentalnog zdravlja „Menssana“ Sarajevo, Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Sonata“ Trebinje, Udruženje distrofičara Cazin, Opštinska organizacija slijepih Prnjavor, Udruženje Naša djeca – Our kids u BiH iz Mostara, Humanitarno udruženje „Sreća za sve“ Travnik, Udruženje roditelja, građana i prijatelja za pomoć osobama sa posebnim potrebama „Osmijeh“ Novi Travnik, Udruženje porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“ iz Sarajeva, Udruženje „Beri se“ Sarajevo, Udruženje za pomoć licima sa autizmom „Djeca svjetlosti“ Banja Luka i Savez SUMERO iz Sarajeva. Projekti su potpomognuti u ukupnom iznosu od 110.000 KM i obuhvaćaju organizacije koje rade s osobama s različitim vrstama invaliditeta.

Osim svečanog potpisivanja Ugovora, osoblje projekta EMPOWER je održalo i obuku u kojoj su sudionicima predstavili programske upute, odgovornosti i prava podržanih organizacija.

Sudionici su istaknuli koliki značaj ima ova potpora za njihove organizacije, kao i ostale aktivnosti projekta EMPOWER, te kako osnažujući organizacije civilnog društva postoji veća mogućnost izboriti se za bolji položaj osoba s invaliditetom u zajednicama.

Projekt EMPOWER - Osnaživanje organizacija civilnog društva za socijalno uključivanje osoba s invaliditetom financira Europska unija, a provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama „Vedri osmijeh“ iz Mostara, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Fenix“ iz Tuzle, Udrugom „ProReha“ iz Sarajeva i Savezom slijepih RS.

Projekt će trajati do siječnja 2024. godine, a provodit će se na širem području Bihaća, Tuzle, Travnika, Mostara, Trebinja, Banjaluke i Sarajeva. (caritas.ba)