Kard. Krajewski u Ukrajini. Žalost zbog napada na Caritas-Spes


Papin djelitelj milostinje ponovno je otputovao u Ukrajinu. Kardinal je duboko potresen napadom na strukturu Caritasa u L'vivu koja je više puta čuvala materijale koje je papa Franjo poslao za stanovništvo pogođeno ratom

Veliku je žalost izrazio kardinal Konrad Krajewski, Papin djelitelj milostinje, u telefonskom razgovoru za Vatikanski radio iz Ukrajine – kamo je ponovno otputovao kako bi donio pomoć i utjehu pape Franje – osvrćući se na napad počinjen u noći između ponedjeljka i utorka, 19. rujna 2023., na skladište Ukrajinskoga Caritasa – Spes u L'vivu. Riječ je o spremištu koje je Dikasterij za službu milosrđa često rabilo za dopremanje materijala koje Papa daruje izmučenom stanovništvu. Tamo su, primjerice, bili poslani generatori struje, potom podijeljeni u područjima koja su zbog sukoba najizoliranija. Caritas je izvijestio da je skladište i sve što je bilo u njemu, sravnjeno sa zemljom; pritom je uništeno oko 300 tona humanitarne pomoći. Srećom, u napadu nije bilo žrtava.

Nova misija

Kardinal Krajewski se nalazi na području L'viva zato što je, osim dostave pomoći, predviđena inauguracija kuće prihvata za žene i djecu. To utočište izgrađeno je zahvaljujući potpori pape Franje i brojnih donatora, a njime će upravljati časne sestre albertinke.

Ta je kuća izgrađena tijekom sukoba – objašnjeno je u priopćenju Dikasterija za službu milosrđa – kako bi pružila potporu brojnim ljudima koji su pobjegli iz bombardiranih mjesta, a koji su, ne želeći napustiti zemlju, potražili utočište u L'vivu. Tamo će, u prikladno opremljenim sobama, biti pruženo gostoprimstvo samohranim majkama s njihovom djecom i ženama bez krova nad glavom. Unutar strukture – stoji u priopćenju – predviđena je i pučka kuhinja za siromašne kako bi im se pružio topli obrok i gostoljubivo mjesto. Papin djelitelj milostinje inaugurirat će kuću u ime pape Franje kao znak potpore i blizine za brojne osobe koje su bile prisiljene pobjeći zbog sukoba, te im prenijeti apostolski blagoslov.

Kardinal Krajewski planira posjetiti također više zajednica koje primaju izbjeglice kako bi zahvalio volonterima i svima koji pomažu napaćenom i potrebitom narodu koji je daleko od vlastitoga doma – istaknuto je u priopćenju Dikasterija za službu milosrđa. (caritas.ba/kta/rv)


long