Korisnici i odgajatelji Caritasa Zagrebačke nadbiskupije posjetili Centar „Luka Ritz”


Ususret Svjetskom danu prevencije zlostavljanja djece (19. studenoga) i Međunarodnom danu dječjih prava (20. studenoga) korisnici, odgajateljice i psihologinje Kuće Sv. Franje iz Vugrovca i Kuće Emaus iz Dupca u kojima su smještena djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi posjetili su 17. studenog ustanovu Centar „Luka Ritz”.

Dočekala ih je suradnica Centra gđa Suzana Ritz. Kroz razgovor i interaktivnu radionicu djeca i mladi su se upoznali s brojnim oblicima podrške koje Centar nudi te su podijelili promišljanja o sebi, odnosima sa svojim prijateljima i životne planove i snove.

Druženje je bilo ugodno, zanimljivo i korisno, naveli su mladi posjetitelji:

Bilo je dobro i zanimljivo. Zanimljiva je bila igra opisivanja ljudi. Volio bih opet doći”.

Savjetovalište Luka Ritz me se ugodno dojmilo, radnici su jako simpatični i dragi. Osjećaj je kao da si u gostima kod nekog svog i otvoreno razgovaraš o svojim osobinama i emocijama. Iznenadilo me to što su Lukini organi spasili 9 života. Super mi je što tako nešto postoji kod nas u Hrvatskoj”.

Iskreno, do jučer nisam znala da Savjetovalište postoji i nikada nisam čula za tu tragediju do jučer. Čim sam ušla u tu ustanovu kao da je nešto dobro prošlo kroz mene i odmah sam se osjećala ugodno u tom prostoru. Jako mi se svidio program koji su nam pripremili. Svidjela mi se pristupačnost i dobra volja psihologica s kojima smo se susreli. Osjetila sam koliko je njima drago što rade u Savjetovalištu i što pomažu djeci i roditeljima. Kad su pustili kratki film kako je zapravo nastalo Savjetovalište, bila sam jako iznenađena i ponosna jer je netko uvidio da se takve nesreće mogu ponoviti. U jednom dijelu sam se skoro rasplakala jer je Luka sa svojim organima spasio 9 života. Nadam se da će savjetovalište pomagati još više djeci i da se takve tragedije više neće ponavljati”.

Lijepo mi je bilo surađivati s drugima, čuti kakvi su drugi. A najljepše mi je bilo pričati s tetama i djecom iz kuće ‘Emaus’”.

Bilo mi je jako zabavno i ugodno. A kada sam gledao film, bilo mi je tužno pa mi je suza krenula. Opet bih to ponovio”. (caritas.ba/ika)


long