Nastavak uspješne suradnje Caritasa BiH i Fondacije Mozaik


Ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević susreo se s direktorom fondacije Mozaik gosp. Zoranom Puljićem

Ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević susreo se, u četvrtak 4. travnja 2024. godine, u Središnjici Caritasa BiH s direktorom fondacije Mozaik gosp. Zoranom Puljićem. Nakon uspješne inicijative Fondacije Mozaik u promjeni zakona o PDV-u na darovanu hranu u humanitarne svrhe, koju je podržavao i Caritas BiH, povod za razgovor bio je poboljšanje postojećih zakonskih rješenja kojima bi se omogućilo online kartično doniranje iz tuzemstva i inozemstva nevladinim udrugama kao i darivanja ljudskih organa.

Na početku susreta gosp. Puljić je informirao mons. Kneževića o cjelokupnom procesu promjene zakona o PDV-u na darovanu hranu, te kako će se proces odvijati u narednom periodu kroz uspostavu digitalne banke hrane, a sve s ciljem kako bi se cjelokupni proces olakšao kako za krajnje korisnike, pučke kuhinje, tako i za tvrtke koje se odluče na doniranje hrane pred istek roka upotrebe.

U drugom dijelu susreta, gosp. Puljić je prenio informaciju o nastojanju Fondacije Mozaik za omogućavanje online kartičnih donacija, procesu koji bi mogao značajno olakšati i potaknuti doprinos razvojnim projektima i pomoći osobama u potrebi. Cilj je, kako je kompanijama dostupna usluga online kartičnog plaćanja, iz bilo kojeg mjesta u svijetu, udrugama jednako osigurati ovu uslugu pod istim uvjetima, kao što je to slučaj i u drugim državama.

Mons. Knežević zahvalio je gosp. Puljiću i Fondaciji Mozaik na svemu urađenom, te istaknuo kako su donacije putem interneta i kartica postale neophodne za mnoge udruge i pružatelje socijalnih usluga. Ove metode darivanja uvelike olakšavaju donatorima kako u tuzemstvu, tako posebno onima u inozemstvu, a o kojima mnogi u Bosni i Hercegovini ovise. S druge strane i na ovaj način, posebno Caritasu na svim razinama, pojednostavili bi se procesi prikupljanja sredstava, osigurala veća transparentnost prema donatorima, smanjili administrativni troškovi što bi u konačnici značilo više resursa i učinkovitije pružanje usluga i pomoći osobama u potrebi, istaknuo je mons. Knežević.

Na koncu razgovora, mons. Knežević je pozdravio sve napore Fondacije Mozaik u traženja boljih zakonskih rješenja koja imaju za cilj pružanje potpore svim žiteljima u Bosni i Hercegovini, kako kroz osiguranje obroka za one najugroženije, tako i za daljnje napore na sustavnim rješenjima prikupljanja sredstava za humanitarne svrhe te lakše doniranje organa na bosanskohercegovačkim prostorima. (caritas.ba)


long