„Ne želim više vidjeti takve slike“, izjavio predsjednik Caritasa Europa


Pozvao je sve odgovorne u Europi i Austriji na odgovoran odnos prema migrantima koji u Bosni i Hercegovini čekaju priliku odlaska u neku od zemalja Europske unije!

ddr. mons. Michael Landau, Kamp Lipa (Foto: Caritas BiH)

ddr. mons. Michael Landau, Kamp Lipa (Foto: Caritas BiH)

Tijekom boravka u Bosni i Hercegovini predsjednik Caritasa Europa i Caritasa Austrije ddr. mons. Michael Landau, od 4. do 7. ožujka 2021. god., prema pisanju Katoličke tiskovne agencije Kathpress iz Austrije uputio je žurni poziv u petak, 5. ožujka 2021. god., Austriji i Europi na pružanje veće pomoći i preuzmanje odgovornosti za migrante u Bosni i Hercegovini.

Boraveći u Bosni i Hercegovini posjetio je neke od migrantskih kampova u Regiji Bihać i Regiji Sarajevo i upoznao se s projektima pomoći migrantima. Kazao je kako se tijekom dana osjeća proljeće, ali noću je i dalje jako hladno s temperaturama ispod nule. „Mnoge smo migrante sreli na snijegu bez tople odjeće, bez odgovarajuće obuće i samo s nekoliko pokrivača koji ih štite od hladnoće ... Ne želim ponovo vidjeti takve slike, ne bi se trebale ponoviti sljedeće zime“, izjavio je mons. Landau.

Caritas u Bosni i Hercegovini procjenjuje kako se broj migranata u Bosni i Hercegovini kreće između 8.000 i 10.000, a samo polovina njih živi u kampovima. Tisuće ljudi živi u šumama i krajnji su beskućnici. Austrija i Europa ne bi trebale napustiti Bosnu i Hercegovinu, izjavio je predsjednik Caritasa Europa. Ono što se događa u Bosni i Hercegovini, ali i na drugim vanjskim granicama Europske unije, predstavlja „tragediju u zastoju“, naglasio je Landau. Ako konačno ne dođe do sveeuropskog rješenja, problemi bi ostali i stalno bi se ponavljali, upozorio je predsjednik Caritasa Europa.

Situacija na granicama Europe test je „da li su naši političari ozbiljni u pogledu europskih vrijednosti“. Ljudsko dostojanstvo i ljudska prava trebaju se primjenjivati ​​uvijek i svugdje i za sve. Čak i kad svi koji podnose zahtjev za azil i ne dobiju azil, ali svi imaju pravo da se prema njima postupa kao s ljudima.

Mons. Landau također je naglasio kako lokalni lideri u Bosni i Hercegovini nastoje poboljšati situaciju za izbjeglice i uz pomoć međunarodne zajednice. Austrija je prebacila milion EUR-a, a Caritas je stavio na raspolaganje 230.000,00 EUR-a za pomoć migrantima. Između ostalog, obnavlja se i izgorjeli migrantski kamp Lipa kod Bihaća. Mons. Landau je izvijestio kako će u udaljenom i izoliranom migrantskom kampu Lipa biti postavljeno 350 kontejnera.

U zemlji poput Bosne i Hercegovine, u kojoj petina stanovništva živi u siromaštvu, neophodno je ne zaboraviti lokalno stanovništvo. Ovome je također potrebna strukturalna pomoć Europske unije, kazao je predsjednik Caritasa Europa.

Migranti pokušavaju preko granice Europske unije, uz sve poteškoće na koje nailaze, ući u Europsku uniju. Priča o krhkoj 70-godišnjakinji iz Kašmira koja je već dvije i pol godine s unukom na putu i već je pet puta pokušala prijeći granicu uz brojne poteškoće, ali nije uspjela.

Kritizirao je stav austrijske vlade koja ne želi pustiti izbjeglice u zemlju i osvrnuo se na već izraženu spremnost gradonačelnika i župa u Austriji, koji bi bili spremni primiti ih ih i brinuti se o njima. (kathpress/caritas.ba)


long