Novi ravnatelj Caritasa Srbije


U četvrtak, 28. listopada 2021., obavljena primopredaja dužnosti ravnatelja Caritasa Srbije!

U nazočnosti predsjednika Caritasa Srbije beogradskog nadbiskupa metropolite mons. Stanislava Hočevara, u četvrtak 28. listopada 2021. godine, izvršena je primopredaja Caritasa Srbije između dosadašnjeg ravnatelja vlč. Ivice Damjanovića i novoga ravnatelja o. Mihaia Gherghela.

„Ovom prilikom, tim Caritasa Srbije, na čelu sa mons. Hočevarom, zahvaljuje vlč. Ivici Damjanoviću na svemu učinjenom i želi mu puno uspjeha u novoj službi u Hrvatskoj inozemnoj pastvi u Njemačkoj“. Prema odluci Ravnateljstva Hrvatske inozemne pastve vlč. Ivica Damjanović preuzeo je HKM Bochum i Gelsenkirchen u Njemačkoj.

„Caritas Srbije nastavlja s ostvarivanjem svoje misije, pružanjem pomoći svim ljudima u potrebi i zalaganjima za unaprijeđenje položaja ranjivih i marginaliziranih skupina“, navedeno je u priopćenju.

Novi ravnatelj Caritasa Srbije o. Mihai Gherghel potječe iz rumunjske grkokatoličke biskupije Lugoj, a od 2005. godine djeluje u Eparhiji sv. Nikole - Ruski Krstur za grkokatolike u Srbiji. Rođen je u mjestu Lupeni u Rumunjskoj 1976. godine. Teologiju je završio na Grkokatoličkom fakultetu Sveučilišta „Babes Bolyai“ u Cluju-Napoca, u Rumunjskoj, postigavši licencijat iz teologije 2004., a diplomirao je iz pastoralne teologije 2006.

Sklopio je sakrament ženidbe 2005., a za svećenika je zaređen u Lugoju iste godine. Grkokatolički je župnik u župama rumunjskoga liturgijskoga jezika Eparhiji sv. Nikole - Ruski Krstur: sv. Juraj u Markovcu, Presveto Trojstvo u Vršcu i sv. Petar i Pavao u Jankovom Mostu od 2005. godine.

Dobio je dozvolu biritualnosti od vatikanskog Zbora za Istočne Crkve. Pomoćni je dušobrižnik u katoličkim župama sv. Gerarda u Vršcu u Zrenjaninskoj biskupija i župni upravitelj u katoličkim župama sv. Mihovila u Velikom Središtu i sv. Ivana Krstitelja u Gudurici od 2009. godine. Naslov križonosnog protojereja dobio je 2009. godine. Član je biskupijskog Ekonomskog vijeća od 2014. (caritas.ba/caritas.rs)


long