Obilježavanje 16 dana aktivizma uz Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Sila je oružje slabih, a nenasilje je oružje jakih!

U srijedu, 1. prosinca 2021. godine, u TRC-u (Privremeni prihvatni centar) Ušivak kod Sarajeva organizirana je aktivnost pod nazivom „Orange The World“ („Oboji svijet u narandžasto“), u sklopu 16 dana aktivizma. Šesnaest dana između 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, i 10. prosinca, Dana ljudskih prava, poznati su kao Kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja, te kao vrijeme za poticanje akcija za okončanje nasilja nad ženama i djevojkama širom svijeta. Akciju „Orange The World“ organizirali su Caritas BiH u suradnji s IOM-om BiH i Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II“ Vrhbosanske nadbiskupije, pri čemu su bile uključene i sve organizacije u TRC Ušivak.

Cilj ove akcije bio je osvješćivanje i podizanje svijesti protiv rodno uvjetovanog nasilja, kao i potpora protiv bilo kakvog oblika nasilja, zajednički glas udruženih snaga koji jasno i glasno poručuje da je krajnje vrijeme da svi ustanemo i kažemo STOP NASILJU.

Žene i djevojke, kao i djelatnici/e TRC Ušivak zajedno s volonterima spomenutih organizacija, aktivno su sudjelovali u radionici „Orange The World“. Sudionicima su na početku radionice koja se održala u prostorijama društvenog kutka dodijeljene narančaste majice. Narančasta boja simbolizira svjetliju budućnost, bez nasilja, a služi i kao sredstvo za demonstriranje solidarnosti u eliminaciji svih oblika nasilja, te se  koristi kao boja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Tijekom radionice sudionici su na nekoliko različitih jezika iz privremeno prihvatnog migrantskog centra Ušivak poslali istu poruku koja glasi: Stop, nasilju nad ženama!

Nakon pisanja jakih, emotivnih i simboličnih poruka na narančastim majicama, sudionici su mirno prošetali kampom noseći iste.

Uhvativši se u krug solidarnosti, također su na različitim jezicima svijetu usmeno poslali istu poruku.

Nakon toga uslijedile su simbolične fotografije koje će svakako ostaviti i ostati još jedan trag, korak i vapaj za osnovnim ljudskim pravom. (caritas.ba)