Obilježavanje Ramazanskog bajrama u migrantskim centrima Blažuj i Ušivak


U okviru projekta BRAT - Balkanska ruta: prihvat u tranzitu, NCM „Ivan Pavao II.“ i Caritas BiH, u suradnji s IOM-om i drugim partnerskim udrugama organizirali proslavu Ramazanskog bajrama

U srijedu, 10. travnja 2023. god., povodom Ramazanskog bajrama, organizirana je prigodna proslava u privremenom prihvatnim centrima Ušivak i Blažuj. Proslave su organizirane u suradnji partnerskih udruga koje provede različite aktivnosti u Privremeno prihvatnim centrima, uključujući i Nadbiskupijski centar za pastoral mladih ''Ivan Pavao II'' u okviru aktivnosti Socijalnog kutka, uz potporu Caritasa BiH i Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Socijalni kutci, u privremenom migrantskim centrima Blažuj i Ušivak, provode različite kulturne aktivnosti te nastoje osobama u pokretu osigurati što je moguće bolje uvjete i organizirati aktivnosti kako bi ublažili osjećaj isključenosti uslijed nedostataka vlastitog doma i udaljenosti svojih najbliži. Druženje je proteklo u zajedništvu i proslavi osoba u pokretu i djelatnika i volontera partnerskih organizacija.

Zadaća Crkve živjeti dijalog potičući na međusobno poštivanje i solidarnost koji vode do rješavanja zajedničkih problema u svakodnevnom životu. Dodir i kontakt s ljudima iz drugih zemalja i kultura, posebno s korisnicima, osobama u pokretu, rezultira obogaćivanjem, kako onih koji darivaju, tako i onih koji primaju.

Socijalni kutci u prihvatnim centrima Blažuj i Ušivak dio su programa potpore migrantima u Bosni i Hercegovini i projekta „BRAT - Balkanska ruta: prihvat u tranzitu“ kojeg financira Agencije za razvojnu suradnju Italije, a provode IPSIA BiH, Caritas BiH, Caritas Italije, Crveni križ Italije, MFS EMMAUS i Društvo Crvenog krsta/križa BiH. (caritas.ba)


long