Obuka o zaštiti djece i ranjivih skupina

Caritas Bosne i Hercegovine, uz financijsku potporu Fonda za financiranje pastoralnih projekta za Središnju i Istočnu Europu biskupije Linz (Austrija) i u suradnji s Caritasom Crne Gore organizirao je obuku o zaštiti djece i ranjivih skupina.

Trodnevna obuka za povjerenike iz Caritasa u Bosni i Hercegovini i Caritasa u Crnoj Gori održana je u prostorijama Caritasa Crne Gore od 27. do 29. listopada 2021. godine. Sudionici obuke su članovi Vijeća za zaštitu djece i ranjivih skupina i Odbora za pritužbe pri Casritasovim ustanovama iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Iz Bosne i Hercegovine su sudjelovali djelatnici Caritasa Bosne i Hercegovine, Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, Caritasa Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan kao i djelatnici Caritasa Banjolučke biskupije.

Tijekom susreta sudionici su upoznati o načinima prepoznavanja zlostavljanja djece, procesa i načina podnošenja prijava, a obuku su predvodile predstavnice Caritasa iz Austrije: Sigried Spindlbeck, Monika Steiner Tolić i Elisabeth Harti.

Naglasak ove obuke je bio na prepoznavanju zlostavljača, tipovima zlostavljača, procesu prijavljivanja zlostavljača, a sve to kada je riječ o djeci i njihovoj zaštiti. Navedena obuka predstavlja dio modula obuka za povjerenike iz područja zaštiti korisnika i djece, a naredna obuka će biti organizirana u Mostaru sredinom studenog 2021. godine. Obuke se organiziraju u okviru projekta „Zaštita djece i korisnika“ koju provode Caritas Bosne i Hercegovine i Caritas Crne Gore uz financijsku potporu Fonda za financiranje pastoralnih projekta za Središnju i Istočnu Europu biskupije Linz – Austrija. (caritas.ba)