Održan drugi radni sastanak za zagovaranje bolje radne integracije mladih


Caritas BiH, u okviru programa YourJob, organizirao drugi radni susret partnera i suradnika u Mostaru, 7. ožujka 2024. god.

Na drugom susretu radne skupine za područje Federacije Bosne i Hercegovine programa YourJob, održanom u Mostaru, sudjelovalo je dvadesetak suradnika i partnera programa, predstavnika civilnog društva i javnih institucija. Glavna tema sastanka je bila daljnje unaprjeđenje radne integracije mladih na tržište rada, s naglaskom na identifikaciju konkretnih koraka.

Na sastanku su predstavljeni zaključci prvog sastanka održanog 07. prosinca 2023. godine u Mostaru, tijekom kojeg su identificirani prioriteti i razmijenjena iskustva te ideje o najefikasnijim koracima za pretvaranje prioriteta u praksu. Na sastanku je istaknuto da su predstavljeni prioriteti kompatibilni s definiranim područjima inicijative za strategiju za mlade Grada Mostara. Na temelju prezentiranih prioriteta - socijalnog poduzetništva, veće vidljivosti informacija na stranici službe za zapošljavanje, garancija za mlade osobe i priznavanja neformalnog rada i volonterskog angažmana mladih, sudionici su diskutirali, razmijenili iskustva s terena te definirali sljedeće korake. Na temelju zaključaka i sugestija svih sudionika, izdvojena su dva prioriteta, te će se naredne aktivnosti u području zagovaranja projekta YourJob sastojati od kreiranja akcijskog plana i njegove implementacije.

Sudionici sastanka su istaknuli važnost kontinuirane suradnje i koordinacije među dionicima kako bi se osigurala uspješna provedba planiranih aktivnosti. Ovaj susret je još jednom potvrdio predanost svih sudionika poboljšanju položaja mladih i programu YourJob te je postavio smjernice za daljnji rad na ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Sastanak je vodio gosp. Ilija Trninić, vanjski suradnik projekta YourJob iz oblasti zagovaranja.

Naredni susret, planiran u Banja Luci, bit će prigoda za izdvajanje prioriteta u oblasti zagovaranja programa YourJob u Republici Srpskoj. (caritas.ba)

YourJob je regionalni program osnaživanja mladih pružanjem prilika za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada. Projekt provode Caritasi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji uz financijsku potporu Austrijske razvojne agencije, Renovabisa, Caritasa Austrije i Caritasa Francuske. Mladima program YourJob nudi orijentaciju, obuku, pristup pripravničkoj praksi i podržava poduzetništvo. U BiH provodi ga Caritas BiH s Caritasom biskupija Mostar Duvno i Trebinje Mrkan i Caritasom Biskupije Banja Luka. (caritas.ba)


long