Održan sastanak Biskupske komisije HBK za Hrvatski Caritas


Sastanak Biskupske komisije za Hrvatski Caritas održan je u ponedjeljak 4. ožujka u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu pod predsjedanjem predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa Bože Radoša, izvijestio je Hrvatski Caritas.

Sastanku su nazočili članovi Biskupske komisije za Hrvatski Caritas vojni ordinarij Jure Bogdan i splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić te ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik OFMConv.

Na sastanku je razmotreno djelovanje Hrvatskog Caritasa u proteklom razdoblju i govorilo se o projektnim i programskim koracima u nadolazećem vremenu o čemu je izvješće podnio ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik. Posebnu pozornost biskupi su posvetili implementaciji Zakona o humanitarnoj pomoći koji je stupio na snagu 1. siječnja 2024. i odjeku koji će imati na djelovanje Caritasove mreže u Republici Hrvatskoj o čemu je izvijestio zamjenik ravnatelja Hrvatskoga Caritasa Boris Peterlin.

Članovi Biskupske komisije za Hrvatski Caritas upoznati su s činjenicom da je u odnosu na 2022. godinu u 2023. godini povećana financijska i materijalna podrška programima Hrvatskoga Caritasa za 34,08% što govori o većem odazivu pojedinaca, skupina, tvrtki i župa koji prepoznaju Caritas kao sigurni kanal upućivanja pomoći krajnjim korisnicima na području Republike Hrvatske i programima koji se posredovanjem Caritasa provode u inozemstvu. Hrvatski Caritas bio je u 2023. godini posrednikom financijske pomoći u iznosu od 6.624.726,90 € prema potrebitim ljudima u Hrvatskoj i u svijetu. Biskupi su pozvali i potaknuli na molitvu za sve žive i preminule dobročinitelje Caritasa. (caritas.ba/ika)


long