Održan treći trening projekta WEL.COME

Caritas BiH s partnerima organizirao treći trening na temu socijalnog poduzetništva u Sarajevu!

U Sarajevu, od 9. do 10. rujna 2021. godine, organiziran je treći trening o socijalnom poduzetništvu s ciljem osnaživanja nevladinih organizacija i studenata koji imaju želju i ideju za pokretanje biznisa zasnovanog na principima socijalnog poduzetništva. Trening je predvodio gosp. Vladimir Marić, predavač s dugogodišnjim iskustvom u razvoju poslovnih ideja.

Sudionici su tijekom dvodnevnog treninga imali priliku učiti o SWOT analizi kao metodi analize eksterne i interne okoline poduzeća koja daje uvid što je to što poduzeće radi uspješno te koji su izazovi i ciljevi. Također, trener je nazočne upoznao sa Design Thinking metodom kao efikasnim pristupom za kreativno promišljanje prilikom razvoja novih proizvoda i usluga, kao i tehnikama brendiranja i pravne zaštite svojih ideja, proizvoda ili usluga. Na koncu su sudionici pristupili vježbi, izradi poslovnog plana te su s trenerom razmatrali kako se pripremiti za poslovanje u vrijeme krize, koja je važnost digitalne transformacije u društvenim poduzećima te kako prezentirati svoju ideju (pitching).

“Sve što smo naučili tijekom tri treninga ću zasigurno koristiti u narednom periodu, ili za ideju koju trenutno razvijam ili za druge koje imamo u NARKO - NE. Nakon sudjelovanja na treninzima koji su nam dali uvod o socijalno poduzetništvo, radujem se nadolazećem boot kampu na kojem očekujem da ćemo kroz praktični rad uobličiti i finalizirati naše ideje.” izjavila je Azra Halilović, Udruženje “NARKO-NE”.

Treći, ujedno i posljednji trening, projekta WEL.COME imao je za cilj pružanje potrebnih znanja i vještina kako bi sudionici mogli spremno pristupiti sljedećoj fazi projekta: razradi poslovne ideje i apliciranje na natječaj za financiranje poslovnih ideja u okviru projekta.

“Kroz ovaj program od praktično šest radnih dana prošli smo kroz sveobuhvatan izbor prezentacija i tema koje će polaznike pripremiti da budu uspješniji u poduzetništvu te da budu informirani o tome kako voditi biznis i kako uspjeti općenito u svojim poduhvatima. Tijekom posljednjeg treninga, pisali smo biznis plan koji je ključan ukoliko poduzetnik namjerava tražiti potporu od države ili nekih drugih administrativnih tijela. Sudionici su učili i o tehnikama istraživanja tržišta i design thinking-a, što će im poslužiti za izradu kvalitetnih usluga i proizvoda koji će imati veliki potencijal na tržištu, jer će takvi proizvodi i usluge biti bazirani na potrebama potrošača. Razgovarali smo i o digitalnoj transformaciji i o tome kako se pripremiti za moguće krize, te smo na taj način sudionike pripremili za nadolazeći boot kamp.” izjavio je Vladimir Marić, trener.

Projekt Wel.Come promiče kulturu socijalne ekonomije u Bosni i Hercegovini, kao bitnog elementa društva i njene uloge u lokalnom razvoju i unapređivanju položaja osoba u društvu, posebno ranjivih kategorija a provodi se uz financijsku potporu provincije Friuli-Venezia-Giulia. U Bosni i Hercegovini projekt provode Caritas Bosne i Hercegovine, Youth for Peace i Univerzitet u Sarajevu - Ured za podršku studentima (UPS!). (caritas.ba)