Održana redovita sjednica Upravnog vijeća Caritasa BiH

Na Dnevnom redu bile su teme koje su od posebne važnosti za aktivnosti Caritasa BiH!

Održan sjednica Upravnog vijeća Caritasa BiH

U srijedu prijepodne, 5. svibnja 2021. god., u Rezidenciji vrhbosanskog nadbiskupa u Sarajevu održana je redovna sjednica Upravnog vijeća Caritasa BiH. Sjednicu je sazvao i sjednici predsjedao predsjednik Caritasa BiH nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić. Istoj su prema važećem Statutu nazočili članovi Upravnog vijeća: generalni vikari bosanskohercegovačkih nad/biskupija, ravnatelji Caritasa BiH i nad/biskupijskih Caritasa. Zapisnik je vodila stalna zapisničara djelatnica Caritasa BiH gđa Ivona Vidačković.

Nakon molitve i pozdrava pristupilo se prihvaćanju predloženog Dnevnog reda i usvajanju pripremljenog zapisnika prošle redovne sjednice od 26. listopada 2020. god. Pozivnicu sa svim materijalima svim članovima poslani su putem e-maila dva tjedna prije održavanja sjednice.

Na sjednici se raspravljalo o temama koje su u ovom trenutku prevažne za daljnju izgradnju Caritasa BiH kako bi isti što kvalitetnije ostvario svoje poslanje u karitativnom životu Katoličke crkve u BiH prema važećim crkvenim, državnim i karitativnim statutarnim odredbama i zakonima. U središtu konstruktivne rasprave i zaključaka bile su sljedeće teme: Osvrt na zapisnik prethodne sjednice, Novi dokumenti (Pravilnik o sigurnom zapošljavanju, Pravilnik o sukobu interesa i Pravilnik o komuniciranju i odnosima s javnošću), Nova mrežna stranica Caritasa BiH, Osvrt na pomoći stradalima od potresa na Banovini u Republici Hrvatskoj, Tjedan solidarnosti Crkve u Republici Hrvatskoj: općenito i konkretno i euharistijsko slavlje u Banja Luci (7.3.2021.), Vrijeme pandemije COVID-19 (26.10.2020.-5.5.2021.), Aktivnosti vezane za Caritasovu kuću u Sarajevu i višenamjenski centar i Razno: Teme Nedjelje Caritasa 2021., a dogovorena je „Mjesto Caritasa u našoj svakodnevnici: župa, nad/biskupija i društvo: primanje i davanje“, Caritas Internationalis: Odluka Odbora za reviziju u svezi s obavljenom procjenom, Priopćenje s 80. redovitog zasjedanja BK BiH (19.3.2021.) vezano na aktivnost Caritasa BiH, Nazočnost Isusovačke službe za izbjeglice (JRS) u BiH, Mjesto i vrijeme susreta predsjednika, nacionalnih i nad/biskupijskih ravnatelja Caritasa u Bosni i Hercegovini i u Republici Hrvatskoj u 2021., Medijska prisutnost Caritasa u BiH na RTV Herceg Bosna, Predsjednik Caritasa Europa, Caritasa Austrije i Caritasa Beč s visokim delegacijama posjetile Caritas u BiH: migrantski kampovi u Regiji Sarajevo i Regiji Bihać s projektima Caritasa u BiH uz sudjelovanje na euharistijskom slavlju Tjedana solidarnosti 2021. u Banja Luci, Prisutnost nacionalnih Caritasa iz svijeta u BiH i Termin sljedeće sjednice Upravnog vijeća Caritasa BiH dogovoren je za listopad 2021.

Posebna zahvalnost izrečena je djelatnicima svih Caritasa u BiH koji su se tijekom minuloga prisutne pandemije COVID-19, kroz razne projekte i aktivnosti, svojim nesebičnim radom ugrađivali u nošenje tereta i pomoći bližnjemu u nevolji.

Još uvijek je aktualna tema svečanog obilježavanja 25. obljetnice Caritasa u BiH i Regionalne konferencije nacionalnih Caritasa Jugoistočne Europe ovisno od situacije s korona virusom, društvenih i medicinskih odredbi u Bosni i Hercegovini i svijetu. (kta/caritas.ba)