Održana studijska posjeta u okviru projekta EMPOWER

Caritas BiH, u okviru projekta EMPOWER, od 27. do 29. svibnja, organizirao studijsku posjetu u Mostaru

Predstavnici petnaest udruga iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine bili su u prigodi upoznati  djelovanje udruga koje rade s osobama s invaliditetom na području grada Mostara, te razmijeniti iskustva, steći nova znanja i proširiti svoju mrežu dionika.

Sudionike su u Mostaru ugostili članovi Udruženja „Our Kids – Naša djeca“ u svojoj kući za samostalno stanovanje uz podršku, Udruga „Vedri osmijeh“, Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales“, Udruženje „Ružičnjak“, socijalno poduzeće „RadIn. Sudionicima je posebice predstavljeno djelovanje Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan u pružanju potpore osobama s invaliditetom, i to Centar za radno osposobljavanje osoba s razvojnim poteškoćama „Nazaret“, Radionica za osobe s invaliditetom „Emanuel“, a koja djeluje u sklopu Rehabilitacijskoga centra „Sveta Obitelj“, kao i Caritasovo Gospodarsko društvo za upošljavanje osoba s invaliditetom RAD-DAR d.o.o.

Osim posjete organizacijama civilnog društva, organiziran je i sastanak s predstavnicima Zavoda za zapošljavanje HNŽ, Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ i JU Dječji vrtići Mostar gdje su sudionici mogli čuti nešto više o doprinosu koji osobama s invaliditetom pružaju ove ustanove.

Zahvaljujući studijskoj posjeti mnoge udruge su uvidjele svoje snage i slabosti, otkrili nove ideje, te polja djelovanja koja mogu i trebaju dodatno razvijati. Otkrili su načine kako poboljšati rad svojih udruga i stvorili i ojačali međusobne kontakte.

Projekt “EMPOWER – Osnaživanje organizacija civilnog društva za socijalno uključivanje osoba s invaliditetom” financira Europska unija, a provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama “Vedri osmijeh” iz Mostara, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK “Fenix” iz Tuzle, Udrugom “ProReha” iz Sarajeva i Savezom slijepih Republike Srpske. Projekt traje 36 mjeseci, a provodi se na području Bihaća, Tuzle, Travnika, Mostara, Trebinja, Banja Luke i Sarajeva. (caritas.ba)