Održane Info sesije u pet gradova


Početak projekta za uključivanje osoba s invaliditetom i suradnju organizacija civilnog društva „DISC“

Caritas Bosne i Hercegovine zajedno s partnerskim organizacijama, u okviru projekta DISC koji se realizira zahvaljujući financijskoj potpori Europske unije te Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, organizirao je u proteklom razdoblju info sesije o početku projekta DISC. Caritas BiH će zajedno s partnerima raditi na poboljšanju položaja osoba s invaliditetom i jačanju kapaciteta organizacija osoba s invaliditetom kroz procese zagovaranja i umrežavanja. Info sesije su održane u Bijeljini, Brčkom, Tuzli, Banja Luci i Doboju.

Na info sesijama je voditelj projekta, Zlatko Malić, predstavio projekt DISC i njegove ciljeve. Prisutnima su predstavljene najvažnije aktivnosti koje će se provoditi u okviru projekta: jačanje kompetencija organizacija osoba s invaliditetom kroz obuke i standardizaciju rada, zagovaračke inicijative za unaprjeđenje položaja osoba s invaliditetom u BiH, umrežavanje na lokalnim razinama i na razini BiH, uključujući žene i mlade, organizacija Kongresa osoba s invaliditetom, istraživanje o primjeni UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, zatim kampanje podizanja svijesti u javnosti te promocija Unije. U drugom dijelu info sesije predstavnici Unije organizacija osoba s invaliditetom u BiH, Suvad Zahirović i Branko Suzić, prezentirali su rad Unije. Na koncu susreta, sudionici Info sesije su imali priliku za diskusiju te davanje prijedloga koji bi mogli doprinijeti učinkovitijoj realizaciji projekta, a sve pod sloganom Inkluzija nije iluzija.

Info sesijama su prisustvovali predstavnici lokalnih organizacija osoba s invaliditetom te predstavnici javnih institucija i ustanova iz lokalnih zajednica. U narednom razdoblju info sesije će biti održane u: Bihaću (25.4.), Trebinju (30.4.), Zenici (8.5.), Mostaru (9.5.) i Sarajevu (10.5.).

Projekt DISC provodi Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno s partnerima: Udrugom roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh iz Mostara, Udruženjem slijepih Kantona Sarajevo, Unijom organizacija osoba s invaliditetom u BiH i Savezom slijepih Republike Srpske. Projekt je započeo 1. veljače 2024. godine i trajat će do 31. siječnja 2027. godine, a provodit će se na području cijele Bosne i Hercegovine. (caritas.ba)


long