Održane posljednje obuke projekta EMPOWER


Caritas BiH s partnerima, u sklopu projekta EMPOWER, kojeg financira EU, organizirao tijekom studenog dvije obuke u Banja Luci i Sarajevu.

U mjesecu studenom su održane posljednje dvije obuke u okviru programa izgradnje kapaciteta projekta EMPOWER koji je podrazumijevao provedbu 16 obuka iz oblasti organizacijskog razvoja i socijalnog poduzetništva. Obuke je pohađalo ukupno 85 sudionika, predstavnika 47 organizacija osoba s invaliditetom iz Bosne i Hercegovine. Pored stečenih novih znanja i vještina, sudionici su imali priliku razmijeniti iskustva, učiti jedni od drugih te izgraditi nova partnerstva.

Posljednje dvije obuke, Održivost socijalnih poduzeća, su održane u Banja Luci od 01. do 03., te Sarajevu od 22. do 24. studenog 2023. god. Tijekom obuka koje je predvodio gosp. Almir Paočić, sudionici su imali priliku steći nova saznanja i iskustva u oblasti financijske, operativne i pravne održivosti socijalnih poduzeća. Shodno tome, sudionicima su prezentirani načini kako prepoznati poduzetnički kontekst, pisati, razvijati i primjenjivati elemente održivosti, kao i izračunati socijalne aspekte održivosti. Dodatno su analizirali ponudu i potražnju, izradili analizu dostupnih i projekciju budućih izvora financiranja te su na koncu fokus stavili na strateško planiranje održivosti definiranjem strateških ciljeva i pisanjem akcijskog plana.

„Bilo mi je zadovoljstvo provoditi obuke i dijeliti znanje o ključnim aspektima održivosti, kako u nevladinom sektoru, tako i u socijalnim poduzećima. Sudionici su aktivno sudjelovali i iskreno vjerujem da će stečeno znanje pomoći u razumijevanju važnosti održivosti nevladinih organizacija, ali i njihovih socijalnih poduzeća, te da će ga koristiti u praksi. Zahvaljujem se Caritasu Bosne i Hercegovine, kao i svim partnerskim organizacijama na pozivu, povjerenju i uspješnoj provedbi aktivnosti“, podijelio je s svoje utiske gosp. Almir Paočić, voditelj obuka „Održivost socijalnih poduzeća“.

Projekt “EMPOWER – Osnaživanje organizacija civilnog društva za socijalno uključivanje osoba s invaliditetom” financira Europska unija, a provodi Caritas Bosne i Hercegovine s partnerima iz Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama “Vedri osmijeh” iz Mostara, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK “Fenix” iz Tuzle, Udrugom “ProReha” iz Sarajeva i Savezom slijepih Republike Srpske. (caritas.ba)


long