Otvoren prihvatni centar za migrante Lipa kod Bihaća


Svoj doprinos u izgradnji i uspostavljanju privremenog prihvatnog centra dao je i Caritas!

Otvaranje privremenog novoizgrađenoj prihvatnog centra Lipa kod Bihaća rezultat je višemjesečnog rada UN agencija, IOM-a, Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima, Crvenog križa, IPSIA-je, Caritasa ali i drugih organizacija koje rade kako bi migranti, izbjeglice i tražioci azila imali što bolje uvjete života dok borave u Bosni i Hercegovini.

Na ceremoniji otvorenja privremenog prihvatnog centra ispred Caritasa sudjelovali su ravnatelj Caritasa biskupije Banja Luka mons. Miljenko Aničić i regionalni koordinator za pitanja migracija Nikica Prskalo, iz Caritasa BiH: koordinator za logistiku za pitanje programa za migracije Kristina Bičvić i voditeljica programa za migracije Dijana Muzička i predstavnik Caritasa Italije u BiH Daniele Bombardi.

Tijekom ceremonije otvorenja novoizgrađenog kampa okupljenim su se obratili ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, gradonačelnik grada Bihaća Šuhret Falić, premijer Unsko Sanskog Kantona Mustafa Ružnić, šefica misije IOM-a Laura Lungarotti kao i veleposlanik Europske unije u BiH Johhan Sattler. Svi su zahvalili svim donatorima i partnerima koji su pomogli da se u Lipi uspostavi centar kao i na požrtvovanosti u radu s migrantima na ovoj lokaciji. (caritas.ba)


long