Poboljšanje zapošljivosti osoba iz ranjivih skupina pružanjem novih znanja i vještina

Centar ProReha u ime konzorcija partnerskih organizacija organizirao uvodnu konferenciju prekograničnog projekta za zapošljavanje ranjivih skupina!

U Vogošći u ponedjeljak, 31. svibnja 2021. god., Centar ProReha u ime konzorcija partnerskih organizacija organizirao je uvodnu konferenciju prekograničnog projekta za zapošljavanje ranjivih skupina.

U uvodnom govoru, moderator konferencije, gosp. Vedad Vajzović, direktor Centra ProReha zahvalio je Caritasu Bosne i Hercegovine i Caritasu Italije na potpori u uspostavi suradnje među projektnim partnerima, a koja je u konačnici rezultirala zajedničkim projektom.

Cjelokupni projektni plan predstavio je gosp. Miroljub Nikolić iz Caritasa Šabac, u ime nositelja projekta, te naglasio kako ovaj projekt Caritas Šabac provodi u suradnji s Centrom za osposobljavanje, prekvalifikaciju i rehabilitaciju osoba s invaliditetom i drugih teško zapošljivih grupa „ProReha“, Ustanovom za obrazovanje odraslih „Socijalno edukativni centar“ Banja Luka, te općina Bogatić. Dodatno je gosp. Nikolić naglasio kako projekt Poboljšanje zapošljivost osoba iz ranjivih skupina pružanjem novih znanja i vještina ima za cilj unapređenje zapošljivosti osoba iz ranjivih skupina u prekograničnoj oblasti i povećanje mogućnosti za njihovo zapošljavanje, te osigurati nezaposlenim osobama nove praktične vještine iz oblasti socijalnog poduzetništva, socijalne zaštite i socijalne poljoprivrede, na osnovu potražnje tržišta rada, uz suradnju i razmjenu iskustava iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Važno je napomenuti kako navedeni projekt financira Europska Unija kroz Program prekogranične suradnje Srbije i Bosna i Hercegovina 2014.-2020., u okviru financijskog Instrumenta predpristupne pomoći (IPA II) u trajanju od 24 mjeseca, počevši od 1. travnja 2021. god.

Tijekom ove uvodne konferencije o važnosti planiranih projektnih aktivnosti i procjenu njihovog utjecaja na poboljšanje zapošljivost osoba iz ranjivih skupina, a posebno osoba s invaliditetom, pružanjem novih znanja i vještina, govorili su, predstavnici državnih tijela, svatko iz svog domena. Gosp. Vjekoslav Čamber, direktor Ureda Vlade Federacije BiH za europske integracije, posebno se osvrnuo na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom u svijetlu europskih integracija, dok je gđa Nihada Čolić, u ime Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, govorila o važnosti inkluzivnog obrazovanja, te o oblicima i mogućnostima koje pruža formalno, a koje neformalno obrazovanje. Na kraju su predstavljene i aktivne politike zapošljavanja u Kantonu Sarajevo, a gosp. Hamid Salihagić, JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, je istaknuo mogućnosti trenutačnih politika aktivnog zapošljavanja osoba s invaliditetom u Kantonu Sarajevo, te izazove s kojima se Služba svakodnevno suočava.

Tijekom diskusije gosp. Zlatko Malić u ime Caritasa BiH istaknuo napore i dosadašnje djelovanje Caritasa na ovom području, te izrazio zahvalnost partnerskim organizacijama koje provode projekt kao i sudionicima konferencije na doprinosu, djelovanju i zagovaranju bolje zapošljivost ranjivih skupina, a posebice osoba s invaliditetom.

Osim navedenih na konferenciji su sudjelovali i predstavnici općine Bogatić predvođeni gosp. Milanom Damjanovićem, te predstavnici Ustanove za obrazovanje odraslih „Socijalno edukativni centar“ Banja Luka i Caritasa biskupije Banja Luka, predvođeni voditeljicom centra gđom Slavicom Jukić.

Na kraju konferencije istaknuto je kako je ovo samo jedan u nizu projekata koji bi trebao osigurati bolju zapošljivost ranjivih skupina s obje strane granice, te osigurati kvalitetnu razmjenu iskustava u regiji. (caritas.ba)