Posjet veleposlanice Djamić i predstavnika Caritasa-Spes obnovljenom vrtiću u Ukrajini


Veleposlanica Republike Hrvatske u Ukrajini Anica Djamić posjetila je u srijedu 21. veljače zajedno s predstavnicima ukrajinskoga Caritasa-Spes vrtić „Bajka“ u Gostomelu, nedaleko Kijeva, koji je nakon sveobuhvatne rekonstrukcije početkom veljače ponovno započeo s radom, izvijestio je Caritas-Spes.

Ustanova je obnovljena i uređena zahvaljujući donacijama brojnih humanitarnih organizacija, lokalnim sredstvima ali i preko Caritasa-Spes, partnera Hrvatskog Caritasa, uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, čijim su sredstvima opremljene vrtićke kuhinjsko-blagovaoničke prostorije.

Ukupno 154.706 ukrajinskih grivnji bilo je namijenjeno kupnji posuđa, kućanskih uređaja i blagovaoničke opreme. Tijekom posjeta Anica Djamić pohvalila je uložene napore. „Obavili ste izvanredan posao. Drago nam je da smo mogli doprinijeti kako biste dobili neophodna sredstva za svakodnevno djelovanje. Republika Hrvatska solidarna je s ukrajinskim narodom i predana pružanju trajne pomoći ljudima pogođenima ratom“, istaknula je.

U Gorenki, kao i u samom Gostomelu, oko 70 % kuća uništeno je u ožujku 2022. Stradalo je tada nekoliko vrtića, među kojima i „Bajka“, koji nije bio zahvaćen požarom. Krov zgrade bio je uzdrman, sustav grijanja uništen, a prozori razbijeni. Zajedničkim naporima mjesnih vlasti i dobročinitelja, vrtić je temeljito obnovljen i ponovo je u punom pogonu. Trenutno skrbi za četiri vrtićke skupine i ukupno osamdesetak djece.

Voditeljica Odjela za obrazovanje u Gostomelskom vijeću Olena Chorna rekla je da „djeca koja pohađaju ‘Bajku’ prvenstveno dolaze iz lokalnih obitelji čiji su domovi stradali u ratu. Mnoge njihove obitelji stanuju u modularnom selu, uz tek nekoliko iz istočnih ukrajinskih pokrajina. Na listi čekanja trenutno se nalazi 485 djece koji se nadaju upisu u vrtić. Nastojeći odgovoriti na takvu potrebu spremamo se otvoriti još jednu ustanovu ‘Dugu’, koja bi od rujna trebala zbrinjavati 250 djece. Time, međutim, nećemo moći podmiriti rastuće potrebe. Suočeni smo s izazovom izgradnje novog vrtića u koji bismo mogli smjestiti 300 djece, ali to će biti  dugotrajan pothvat“, pojasnila je.

Ravnateljica vrtića „Bajka“ Julija Komarenko posvjedočila je gostima kako su s Odjelom za obrazovanje, nakon oslobođenja Kijevske oblasti, surađivali nastojeći obnoviti ustanovu, upućujući na potrebe i tražeći dobročinitelje. „To nas je dovelo do Caritasa-Spes. Sada imamo potpuno rekonstruiran i opremljen vrtić, koji prima četiri vrtićke skupine, sa solarnim grijanjem i modularnim skloništem. Najvažnije nam je zajamčiti sigurnost našoj djeci. Vrtići moraju biti  sigurni i imati samostalan izvor energije. Uz naše ruske susjede, moramo biti spremni na dugotrajnu borbu za nezavisnost“, istaknula je.

Na kraju sastanka s veleposlanicom Djamić i predstavnicima Caritasa-Spes, ravnateljica Komarenko izrazila je želju za jedinstvom svih Ukrajinaca, koje ih može  osposobiti za pobjedu nad svim protivnicima. Hrvatski Caritas i dalje u suradnji s Caritasom-Spes podupire projekte pomoći ratom pogođenim stanovnicima Ukrajine, a u Hrvatskoj, u suradnji s Američkim Caritasom (Catholic Relief Services) skrbi za brojne izbjegle ukrajinske obitelji, izvijestio je Caritas-Spes. (caritas.ba/ika)


long