Predstavljene aktivnosti karitativnih ustanova u Riječkoj nadbiskupiji ostvarene u 2023. godini


Caritas Riječke nadbiskupije održao je u srijedu, 29. studenog 2023. u dvorani nadbiskupijskog Caritasa konferenciju za novinare na kojoj su predstavljene aktivnosti karitativnih ustanova i organizacija u 2023. godini na području Riječke nadbiskupije, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.

Ustanove Caritasa Riječke nadbiskupije su: Hospicij, Dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sv. Ana“, Dom za osobe s demencijom, Udruga „Depaul“ Hrvatska, Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“ i Socijalna samoposluga „Kruh sv. Elizabete“.

U evidenciji nadbiskupijskog Caritasa trenutno je preko 3000 korisnika koji primaju različite oblike materijalne ili financijske pomoći i većinom su to samci, starije osobe i samohrane majke s djecom, rekla je ravnateljica nadbiskupijskog Caritasa, Marija Faustina Kovačević.

Tijekom protekle godine podijeljeno je ukupno 80300 eura novčane pomoći. Od toga: 20 stipendista dobilo je 21300 eura kroz program „Kumstva na daljinu“, 45 obitelji s djecom primilo je kontinuiranu novčanu pomoć od 19000 eura, a preko 60 obitelji/samaca dobilo je financijsku pomoć u iznosu od 40000 eura. Također, podijeljeno je preko 4000 prehrambenih paketa za oko 150 obitelji/samaca. Tijekom godine nastavilo se s redovnim aktivnostima poput distribucije potrepština za malu djecu, pomoć u rabljenom namještaju, kućanskim aparatima i bijeloj tehnici, posudba bolničkih kreveta i ortopedskih pomagala, u školskom priboru i bilježnicama.

Do prosinca ove godine 53 socijalno ugrožene obitelji dobile su pomoć u drvima ukupne vrijednosti 8000 eura. Od toga je preko 1200 eura prikupljeno donacijama građana putem donacijskih kutijica koje su postavljene na nekoliko lokacija Hrvatske pošte, Ljekarne Rijeka i pekare „Lišćevica“, kazala je ravnateljica Kovačević. Uz redovne, predstavila je i dodatne aktivnosti koje je Caritas ostvario u protekloj godini te najavila za 22. prosinca letak s uplatnicom koji će se moći pronaći u Novom listu i putem kojega će „građani dobre volje i otvorena srca moći dati svoj doprinos za pomoć potrebitima“. Letak će izaći i u novom broju mjesečnika „Zvona“, a moći će se pronaći i u crkvama Riječke nadbiskupije.

Dosadašnju djelatnost Caritasovog Dnevnog boravka za osobe s demencijom predstavila je privremena ravnateljica Doma, Kristina Klanac Badovinac, a riječkog hospicija ravnateljica Leopolda Ivković. Između ostaloga je kazala kako je za 2024. godinu u planu otvaranje Volonterskog centra koji bi, uz dosadašnje volontere u hospicijskom stacionaru, obuhvaćao i one volontere koji bi volontirali u obiteljima koje imaju palijativnog pacijenta. Također, u planu je i osnivanje Centra za žalovanje za pružanje pomoći obiteljima oboljelih za vrijeme bolesti, kao i nakon preminuća člana njihovih obitelji, odnosno bližnjega. Pomoć bi pružali stručni djelatnici, psiholog, psihoterapeut, duhovnik i volonteri, rekla je Ivković. Na kraju je potaknula građane da posjete štand hospicija otvoren na riječkom Korzu, Trgu 128 brigade HV, i na kojemu do 3. prosinca, kao i od 11. do 17. prosinca, u vremenu od 9 do 19 sati mogu pronaći rukotvorine volontera hospicija, kao i one koje su izradila djeca Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“, djeca i roditelji DV „Kvarner“.

U akciju su se uključile učenice Ženskog učeničkog doma „Marija Krucifiksa Kozulić“ koje su sa sestrama Družbe Presvetog Srca Isusova zasadile božićnu pšenicu i pripremile ju za taj štand. Prikupljeni prihod namijenjen je radu hospicija te ovisno o iznosu prikupljenih novaca, kupovini nužnih sredstava: medicinskog kreveta, perilica ili sušilica rublja. Također, riječki hospicij „Marija Krucifiksa Kozulić“ postavit će u prosincu jaslice u dvorištu te zdravstvene ustanove. Okvir će izraditi djelatnici, ali za figure mole dobrotvore za financijsku donaciju za kupovinu ili ukoliko pojedinci ili župe posjeduju figure veličine oko 50 cm, a koje mogu donirati hospiciju za ovu namjenu

Aktivnosti Caritasovog doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sv. Ana“ predstavila je ravnateljica Željka Frković. Govoreći o ostvarenim aktivnostima i uspoređujući prošlogodišnje i ovogodišnje upućene upite za smještaj, upozorila je na porast nasilja u obitelji u ovoj godini. U proteklih 11 mjeseci privremeni dom u toj karitativnoj ustanovi pronašlo je 88 korisnika (34 žena i 54 djece). Dodala je kako se ove godine navršilo 30 godina rada Doma, što je u listopadu obilježeno prigodnim programom u Ordinarijatu Riječke nadbiskupije.

Karitativne aktivnosti u protekloj godini Udruge „Depaul“ Hrvatska predstavila je predsjednica udruge i voditeljica Kuće utočišta, Veronika Mila Popić. Izdvojivši cjelogodišnje aktivnosti koje udruga provodi za korisnike, najavila je događaj usmjeren na povećanje svijesti javnosti o problemu beskućništva, „Jedna noć pod zvijezdama“. Održat će se u Exportdrvu 2. prosinca i obuhvatit će različite sadržaje tijekom cijelog dana, a središnji će biti spavanje na otvorenom.

Aktivnostima Socijalne samoposluge „Kruh sv. Elizabete“, čije usluge je u protekloj godini koristilo 570 korisnika, predstavila je Nela Pujić. „Mjesečno se podijeli preko 350 paketa, a na godišnjoj bazi to bude i do 4000 paketa.“, rekla je Pujić dodajući da se projekt uključilo 170 volontera koji su odradili 3800 volonterskih sati. S obzirom da je Grad Rijeka prodao prostor na Žabici kojega su koristili za skladište, uslugu pomaganja obiteljima u potrebi s odjećom i obućom, zbog nedostatka skladišnog prostora trenutno ne mogu obavljati. Pujić je pozvala građane koji imaju hranu (koja je i pred istekom trajanja) da istu doniraju Socijalnoj samoposluzi, odnosno njenim korisnicima.

Preko 700 korisnika potražilo je krevet tijekom 17 godina postojanja Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“. U ovoj godini to je učinilo 37 osoba, od toga 4 žene, rekla je zaposlenica ove riječke karitativne ustanove, Dijana Superina. U rad Prihvatilišta uključeni su volonteri kao i osobe koje probacijski ured šalje, a od aktualnih akcija Superina je najavila kako će u nedjelju 3. prosinca, nakon misa u Trsatskom svetištu, ponuditi građanima adventske vijence koje su izradili volonteri i korisnici Prihvatilišta. Sav prihod bit će namijenjen radu ove karitativne ustanove.

Na kraju, sudionici su zahvalili svim podupirateljima kao i volonterima koji daruju svoje vrijeme za potrebite te zaželjeli blagoslovljeno vrijeme došašća, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije..(caritas.ba/ika)


long